Krah biznisa – Pogledajte 6 razloga za vašu propast

Krah biznisa – Prema statistici renomiranih organizacija samo polovina novih preduzeća preživi pet godina rada od osnivanja

Dok samo trećina preživi 10 godina. Prema tome, čak 65% novih preduzeća nikada ne slavi desetogodišnji jubilej rada.

Popularni Forbes ima još „crnju“ statistiku. Od 10 novoosnovanih poslovanja čak 8 propadne u prvih 18 mjeseci. Sada se vjerovatno pitate, kako je to moguće?

Evo koji su razlozi zašto nova preduzeća ne uspjevaju

Debakl u upravljanju

Vaše poslovanje može veoma lako propasti i doživjeti neuspjeh, ako pokažete loše upravljačke vještine. Naime, ako nemate dovoljno iskustva u donošenju odluka menadžmenta, nadzoru osoblja ili viziji za vođenje firme, onda vam se sigurno smiješi krah biznisa.

Na primjer, možda se vaš liderski tim ne slaže oko strategije vođenja poslovanja. Pa tako, kada se pojavi problem koji zahtjeva oštroumnost i lidera koji zna da donese odluku, vi u takvoj situaciji oklijevate da preduzmete odgovornost i riješite problem, a za to vreme dvoumljenja poslovanje ide ka neuspjehu.

Kako da izbjegnete neuspjeh u upravljanju Nefunkcionalno upravljanje poslovanjem će utjecati na sve njegove aspekte, od upravljanja finansijama do motivacije zaposlenih. Zato je bitno da učite, ako treba pronađete i mentora, upišete se na neku obuku, sprovedete lična istraživanja ili bilo šta slično što vam može pomoći da usavršite svoje upravljačke vještine i znanje o industriji u kojoj ste.

krah biznisa
Krah biznisa

Nemate jedinstvenu ponudu ili uslugu

Možete imati odličan proizvod ili uslugu za kojim postoji velika potražnja, ali vaše poslovanje i dalje da ide putanjom ka dole, umjesto prema gore. Ako ste u takvoj situaciji, problem je možda u tome da je vaš pristup osrednji. Takođe, ako je velika potražnja za proizvodom, onda vjerovatno imate puno konkurenata i ne uspjevate jednostavno da se istaknete među gomilom.

Kako da izbjegnete neuspjeh Zapitajte se, šta je ono što vaše poslovanje razlikuje od konkurencije? Kako da vodite posao na jedinstven način? Šta je to što vaša konkurencija radi bolje od vas? Treba da napravite paket usluga koji niko drugi u vašoj industriji ne koristi. Tako da ga možete predstaviti kao jedinstvenu ponudu koja će privući pažnju i interesovanje. Tako se gradi brend. Pogledajte šest tajni uspješnog brendiranja.

Vaš brend je slika koju kupci prepoznaju i povezuju sa vašom firmom. Identitet brenda, uključuje vaš logo, boje i vidljivu estetiku i poslovnu filozofiju koju predstavlja vašu kompaniju. Učinite sve što možete da predstavite tržištu jedinstvenu vrijednost usluge ili proizvoda da biste ga osvojili makar dio tržišta i tako započeli da dobijate konverzije.

Da bi u gore navedenom uspjeli, moraćete da radite na svom marketinškom planu. Te da iskoristite što više mjesta za izlaganje svog brenda javnosti. Možda ste vi daleko bolji od svojih konkurenata, ali to ne znači ama baš ništa ako oni ne znaju da ste i vi u igri. Zato koristite oglasne mreže i počnite da pravite od vašeg poslovanja brend.

Ne znate potrebe potrošača

Ako ne znate šta potrošači žele i izgubite vezu sa njima, doživjet ćete krah biznisa. Treba da uradite istraživanje tržišta. Prije svega dobro proučite svoju ciljnu grupu, kako bi im što bolje predstavili svoje usluge ili proizvode.

Kako da izbjegnete prekid kontakta sa publikom Uspješno poslovanje vodi računa o trendnim vrednostima i interesima postojećih i potencijalnih kupaca. Zato ih istražite. Saznajte koja su njihova interesovanja. Takvo otkriće vam može pomoći da spriječite propadanje firme.

Držite se neprofitabilnog poslovnog modela

Neuspjeh u liderstvu znači da se držite poslovnog modela koji nije dobar ili poslujete bez plana. Čak i da vam je biznis ideja dobra, krah biznisa može biti izazvan ne sprovođenjem te ideje u djelo.

Kako to da izbjegnete Istražite i preispitajte način funkcionisanja drugih preduzeća u industriji. Napravite kompletan poslovni plan koji uključuje finansijsko predviđanje na osnovu predvidljivih prihoda i strateškog marketinga.

Obavezno napravite tačku prekretnicu sa određenim zadacima i ciljevima dodijeljenim duž vremenske trake. Tako biste mogli da mjerite uspjeh, rješavate probleme dok se pojavljuju i ostanete na putu ka uspjehu.

Loše finansijsko upravljanje

Kako bi vaš posao uspio, morate uvijek znati odakle dolazi novac u vašem poslu i kuda ide. Takođe, krah biznisa može nastati ako nedostaje plan finansiranja u nepredviđenim situacijama, rezerva novca koju možete iskoristiti u slučaju finansijske krize. Krah biznisa vodi i loša računovodstvena praksa.

Kako da izbjegnete finansijsko loše upravljanje Ako vam nedostaju vještine u finansijskom upravljanju, razmislite o nekom kursu ili o zapošljavanju savjetnika za mala preduzeća i profesionalnog knjigovođe.

Brzi rast i velika ekspanzija

Sa vremena na vrijeme nova preduzeća rastu mnogo brzo. Na primjer, otvorite e-prodavnicu sa trendi proizvodima i odjednom vas potrošači „opsedaju“. Međutim, navala je tolika da vi nemate mogućnost da svakom prodate proizvod ili uslugu. Fale vam resursi.

Kako izbjeći takvu situaciju Napravite temeljno istraživanje kako biste bili sigurni da je pravo vrijeme i da imate dosta finansijskih sredstava za brzo širenje, ako bude neophodno. Prije nego što proširite poslovanje, provjerite da li je dosadašnje bilo stabilno.

Nikada nemojte naručiti zalihe za koje niste sigurni da ih možete prodati, jer slijedi vam krah biznisa. Ključni uspjeh rasta i širenja leži u strateškom planiranju.

Osnivanje preduzeća je uzbudljivo nastojanje koje zahtjeva jasno definisan proizvod ili uslugu i snažnu potražnju na tržištu. Obratite pažnju na gore navedeno i nemate šta da brinete da ćete se naći na putu za krah biznisa.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima