PoslovneFirmeKompanija Bingo otvorila novu farmu pilića u Vukovijama / Proizvodnja dva miliona...

Kompanija Bingo otvorila novu farmu pilića u Vukovijama / Proizvodnja dva miliona pilića na godišnjem nivou

Najveći trgovački lanac u BiH Bingo, danas je u Vukovijama (općina Kalesija) otvorio novu farmu pilića „Krušik“. Ovim je udvostručena proizvodnja pilića sa postojećih milion na dva miliona godišnje.

Početkom prošle godine, kompanija Bingo najavila je otvaranje ove farme i dato obećanje su ispunili u roku od jedne godine. Radi se o tzv. teškoj liniji u Vukovijama koja posjeduje šest moderno opremljenih farmi kapaciteta po 26.000 tovnih brojlera, što znači da će ova farma proizvesti milion pilića godišnje, odnosno 1,6 miliona kilograma pilećeg mesa. Iz kompanije navode da su strateški usmjereni na stabilizaciju domaćeg tržišta, jer sve proizvedeno plasiraju unutar BiH, čime rade na stabilizaciji cijena jaja i pilećeg mesa.

Kao rezultat uspješnog poslovanja u sektoru peradarstva, kompanija Bingo je pored svoje dvije postojeće farme na lokacijama Dubrave i Špionica odlučila da proširi kapacitet proizvodnje.Otvaranjem Farme Krušikčija je vrijednosti osam miliona KM,a kapacitet 156.000 pilića u turnusu, kompanija je povećala svoju proizvodnju za 1.000.000 brojlerskih pilića. Dakle, sada imamo proizvodnju od 2.000.000 brojlera na godišnjem nivou. Farma je opremljena najsavremenijom opremom njemačkog proizvođača Big Dutchman, gdje je sistem hranjenja i pojenja potpuno automatizovan i vodi se briga o dobrobiti životinja.Osim proizvodnje pilića, nakon njihove isporuke, dio stajnjaka se prebacuje na tzv. bio elektranu u blizini farme, koji kasnije koristimo u našim plastenicima kao bio đubrivo.“, istakao je doktor veterinarske medicine Samer Kadrić, rukovodilac Farme Krušik.

Ova kompanija ostvarila je dobru saradnju sa lokalnim vlastima, što znatno olakšava procesenjihovog poslovanja.

Sead Džafić, načelnik Kalesije, izrazio je zadovoljstvo investicijama kompanije Bingo u ovu općinu: „Pozdravljam odluku kompanije Bingo da investira u Kalesiju ponovo, ovoga puta u iznosu osam miliona KM. Ovdje će posao naći dvadesetak radnika. Nastavljaju investicije u našu općini, gradit će tržni centar u Tojšićimai fabriku tekstila.“

Svako investiranje u ovakvu vrstu objekata je ulaganje u našu budućnost i sigurnost. Bingo ima zaokružen ciklus, od repro centra, preko inkubatora, proizvodnje jaja i pilećeg mesa, pa na kraju plasman kroz svoju maloprodaju, a u tom smjeru inače treba ići proizvodnja hrane“, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Emir Begić.

Bingo je započeo izgradnju Farme Krušik odmah nakon puštanja repro centra i inkubatorske stanice u februaru pošle godine, a zvanično je puštena u rad 08. februara 2022. godine. Posjeduje savremenu opremu koja automatski preko Weipertouch sistema kontroliše pojenje, hranjenje, grijanje, hlađenje i ventilaciju. Bingo u ovim najsavremenijim objektima životinje tretira na najhumaniji način. Sa svojih šest proizvodnih pogona u peradarstvu ova kompanija ima zaokružen proces uzgoja, te proizvodi pet miliona konzumnih jaja i 3,2 miliona kilograma pilećeg mesa godišnje. Da prednjači u peradarstvu, govori i činjenica da Bingo jaja posjeduju tri certifikata: Halal, HACCP i „bez GMO proizvedeno“.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima