Novac i finansijeBBI banka i Ministarstvo privrede KS: 49,5 miliona KM za privrednike po...

BBI banka i Ministarstvo privrede KS: 49,5 miliona KM za privrednike po stopi od nula posto

Bosna Bank International (BBI) i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji u vrijednosti od 49,5 miliona KM za plasiranje sredstava uz 100 posto subvenciju troškova profitne marže. Na ovaj način privrednicima sa područja KS je omogućeno da u BBI banci dobiju finansijska sredstva po stopi od nula posto.

BBI banka obezbijedila je u ovu svrhu 49,5 miliona KM iz vlastitih izvora, a Ministarstvo privrede KS pokriva troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 84 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju poslovni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja. Stimulativna finansijska sredstva namijenjena su subjektima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije i finansiranja za trajna obrtna sredstva.

“Kao lider na tržištu BiH u implementaciji subvencioniranih linija finansiranja, mi u BBI banci smo spremni da i putem ovog projekta pružimo podršku i omogućimo razvoj i napredak domaćih kompanija sa područja Kantona Sarajevo” izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke za korporativno bankarstvo.

Trajnu opredijeljenost BBI banke za učešće u projektima koji za cilj imaju da privrednim subjektima osiguraju pristup povoljnim finansijskim sredstvima potvrđuju i podaci da je u dosadašnjem radu, BBI na osnovu programa subvencioniranih linija širom BiH, alocirala skoro 250 miliona finansijskih sredstava za preko 660 klijenata. Samo u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, kroz slične programe u posljednjih šest godina, BBI je alocirala 122 miliona KM za 200 klijenata.

“Realizacijom finansijske linije sa 100% subvencioniranom profitnom stopom omogućavamo podršku kompanijama da dođu do neophodnih finansijskih sredstava pod povoljnijim uslovima. To podrazumijeva da privrednici u principu imaju na raspolaganju besplatna finansijska sredstva”, kazao je ministar Privrede KS Adnan Delić, dodajući da je ovogodišnja finansijska linija fleksibilnija u oblasti prihvatljivih djelatnosti koje će imati pravo na korištenje ovih sredstava.

Javni poziv uskoro će biti objavljen u medijima i na web stranici BBI banke i Ministarstva privrede. Zainteresirani privrednici pozivaju se da se obrate BBI banci za realizaciju finansiranja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima