Poslovne vijestiSve što trebate znati o najvažnijim sedmicama trudnoće - 34 sedmica trudnoće

Sve što trebate znati o najvažnijim sedmicama trudnoće – 34 sedmica trudnoće

Vaše tijelo će prolaziti kroz velike promjene ali ne brinite sve je to dio prirodnog procesa!

Od prvog saznanja da ste ostali u drugom stanju do poroda, trudnoća je period u kojem se sve mijenja. Tijelo, stanje uma, pa čak i možda vaša okolina promijenit će se i vi ćete se prilagoditi vašoj bebi.

Sve buduće majke žele da obezbijede što bolju i zdraviju trudnoću. Iako u većini slučajeva ne možemo utjecati na neke stvari koliko god se trudili postoji par savjeta koje je poželjno poslušati.

Alkohol i cigarete su u ovom periodu nisu dobrodošli. Svi su već dobro upoznati sa lošim utjecajem na zdravlje koje imaju alkohol i cigarete. U slučaju da konzumirate cigarete svaki dan i već su postale vaša navika odreći ih se neće biti lako. Važno je da se samo sjetite da sve to radite kako bi vaša beba bila zdrava.

Također, neizostavna je prehrana ispunjena voćem i povrćem. Naravno u ovom periodu se javljaju želje i apetit za čudnijim kombinacijama hrane. Bez obzira na sve, nekada možete dati sebi oduška i zadovoljiti vaše potrebe.

34 sedmica trudnoce

Prvi simptomi trudnoće

Ukoliko sumnjate na trudnoću poželjno je da ste upoznati sa određenim simptomima. Iako možemo nabrojati simptome i pročitati razne druge tekstove o njima najvažnije je da posjetite vašeg ginekologa kako bi sa sigurnošću ustanovili da li ste trudni.

Među prvim simptomima trudnoće je izostanak mjesečnice. Iako menstrualni ciklus može kasniti iz više razloga, u slučaju da vam je menstruacija uvijek na tačan datum onda je ovo jedan od glavnih znakova drugog stanja.

Veoma česti prvi simptomi trudnoće su:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Umor
  • Napetost u dojkama
  • Učestalo mokrenje
  • Promjene raspoloženja
  • Povećana tjelesna temperatura
  • Glavobolja
  • Bolovi u leđima
  • Vrtoglavice i nesvjestica

Imajte na umu da nismo svi isti pa tako i naše tijelo će nekada sasvim drugačije odreagovati na određene stvari, posebno na trudnoću. Simptomi i promjene na tijelu variraju od žene do žene. Dok se pojedine trudnice bore sa bolovima u leđima, druge imaju povećan umor.

Također, kroz devet mjeseci kako beba rasla tako će i vaše tijelo imati određene simpotme po sedmicama.

34. sedmica trudnoće se posbeno ističe kada su u pitanju simpotmi. U tom razdoblju zastupljeni su bolovi u zglobovima i leđima, te otečenost koja je sve više primjetna. Kada je riječ o otečenosti ona može biti dosta ozbiljnija u slučaju da ste previše otečeni ili ona se pojavljuje naglo. Ukoliko imate navedene simptome onda postoji mogućnost za preeklampsiju.

Preeklampsija pogađa oko 5 % trudnica i naravno važno je posjetiti i savjetovati se sa ljekarom.

Glavni znaci preklampsije su:

– izraženo oticanje šaka, lica i stopala

– jake glavobolje

– zamućen vid, bljeskovi pred očima

Izuzetno bitan odmor

Već u 38. sedmici trudnoće beba je spremna za porođaj. Možete očekivati da su bebini pokreti sve jači i učestaliji.  Kao što je na početku trudnoće vrlo važan odmor dok se plod ne formira, tako je i pri kraju trudnoće.

Pokušajte se ne previše opterećivati poslovima koji mogu obaviti vaši bližnji. Nemojte se previše forsirati i ravnomjerno raspodijelite vaše obaveze sa dovoljnim pauzama.

U zavisnosti od toga kakva je trudnoća pored odmora važna je i aktivnost ali ne pretjerana. Lagane đetnje ili možda povremeni odlazak na pilates za trudnice osigurat će vam potrebnu aktivnost, ali i opuštanje i oslobađanje od stresa ukoliko ga imate.

Kako se bude sve više bližio porod sasvim je normalno da osjećate dozu straha jer vam je sve nepoznato posebno ako je riječ o prvoj trudnoći. Najvažnije je da budete opuštene koliko god je to moguće i da se okružite vašim najmilijima. Ipak devet mjeseci posvetite vama i vašoj porodici.

Pripremanje sobice za bebu i kupovina svih potrebnih stvari mogu pomoći  da se opustite i pripremite za nadolazeći period.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima