Tržište

1333

Prostor gdje se nalaze ponuda i potražnja robe.

Prema filozofiji liberalnog kapitalizma:

slobodno tržište i konkurencija na njemu jedini pravi regulator ponašanja i razvoja, a “dobro” je ono što omogućuje djelovanje slobodnog tržišta i brutalnu borbu na njemu
tržište je sila koja regulira odnose, ocjenjuje tko je dobar i bolji, a tko je loš, tko će uspjeti, a tko će propasti
tržište je bezosjećajna sila koja sve pokreće i utječe na sve bez razlike, čime se žele opravdati posljedice koje nastaju.
Slobodno tržište otvara prostor za konkurenciju i potiče inovacije, razvoj, istraživanje, ali slobodno tržište omogućuje prevlast velikih, moćnih i bogatih koji na taj način vladaju svijetom. Ali slobodno tržište omogućuje prevlast velikih, moćnih i bogatih koji na taj način vladaju svijetom. Kada je Zapadni svijet 2009. ušao u krizu, sva pravila slobodnog tržišta koja su nametala svijetu su kod sebe ukinuli ( u prvom redu Njemačka i Francuska) i prevladao je tzv. „gospodarski patriotizam“ kojim su zatvarali svoja tržišta i štitili svoju robu i svoje proizvođače. Pravila slobodnog tržišta uglavnom se nameću malim zemljama (kao što je Hrvatska) kojima se omogućuje slobodan ulaz robe velikih multinacionalnih kompanija koje uništavaju proizvodnju u malim i nerazvijenim zemljama. U končanici, i tržište su ljudi koji kupuju i prodaju, pošteni ili nepošteni, koji varaju ili ne varaju, koji kradu ili ne kradu, koji odlučuju po svojim interesima i mogućnostima.