back to top

Top pet razloga zašto uvesti vizu za digitalne nomade

Procjenjuje se da će za 15 godina gotovo osmina svjetske populacije biti digitalni nomadi, a s obzirom na popularizaciju rada na daljinu tijekom pandemijskog ‘zaključavanja’ taj bi broj mogao biti mnogo veći. Dosad je ekonomski potencijal privlačenja takvih ‘radilica lutalica’ bio u većini zemalja zanemarivan.

Hrvatska je definitivno bila među njima, ali sada kao zeko diže uši i razvija sluh za otvaranje vrata takvim došljacima koji sa sobom nose cjelogodišnji turizam, priliku za brendiranje Hrvatske, razgranate poslovne mreže, dubok bazen talenata i specifičnih znanja, ljude veće kupovne moći koji će popuniti izvansezonske rupe najmodavcima, ugostiteljima, trgovcima, muzealcima, OPG-ovima pa čak i telekomima.

Benefiti privlačenja digitalnih nomada ne mogu se mjeriti isključivo novcem. Umreženost zajednice i prisutnost na društvenim mrežama ogromna su prilika za privlačenje još turista i kolega nomada te brendiranje destinacije, ali ni to nije sve. U zemlji koja se deklarativno bori protiv depopulacije i egzodusa mladih, privlačenje ‘života’ postaje pitanje opstanka.

Naprave li se kvalitetne pripreme za prihvat nove generacije radne snage koja preferira biti u pokretu, može se zavrtjeti i dugoočekivana projekcija filma o ravnomjernijem razvoju hrvatskih regija. Naime, u zemljama koje njeguju taj tip turizma uveli su suludo brz internet u manja mjesta gdje su i cijene najma niže, a gdje nomadi također vrlo uvjerljivo mogu iskusiti čari autohtonog života u tom kraju.

Evo što inicijator uvođenja vize za digitalne nomade u Hrvatskoj Jan de Jong izdvaja kao ključne argumente za otvaranje vrata digitalnim imigrantima:

Top pet razloga za uspostavu vizu za digitalne nomade Jan de Jonga

  1. Predviđa se da će do 2035. u svijetu biti milijarda digitalnih nomada, visokokvalificiranih, iznadprosječno dobro plaćenih pojedinaca koji sami određuju odakle će raditi.
  2. Viza za digitalne nomade dovodila bi ljude iz cijeloga svijeta u Hrvatsku i to 12 mjeseci u godini, što bi omogućilo Hrvatskoj da postane cjelogodišnja turistička destinacija.
  3. Prema anketi koju je provela Karoli Hindriks, devet od deset digitalnih nomada moglo bi izabrati dolazak u vašu zemlju ako uspostavite posebne vize za njih.
  4. Vrhunska mobilna radna snaga spremna je privremeno se skrasiti u vašoj zemlji i osnažiti gospodarstvo svojom potrošačkom moći, vještinama i znanjem. Prve zemlje koje im se otvore, požet će benefite.
  5. Digitalni nomadi postaju ogroman marketinški stroj za promociju zemlje kad počnu pisati blogove, snimati vlogove, tvitati i objavljivati na društvenim mrežama o Hrvatskoj i na taj način privlače još ljudi.

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima