Koliko Zarađuje Google Kompanija ?

Google je postao jedan od digitalnih velikana koji svakim danom zarađuje velike cifre

Da li ste se ikada zapitali koliko zarađuje Google kompanija? Naravno, riječ je o cifri koja je sve samo nije mala.

U 2019. godini Google je zaradio vrtoglavih 161.857 milijardi. Njihova bruto dobit iznosila je nevjerojatnih 89.96 milijardi dolara. Zbog toga što je pod sve većim pritiskom regulatora i što ga je Europska komisija kaznila s 1.49 milijardi eura zbog nezakonite zloupotrebe dominantnog položaja i kršenja antitrustovskih pravila EU.

Mnogi su mislili da će globalna pandemija u 2020. godini utjecati na prihode ove kompanije. Međutim, Google je jedna od rijetkih kompanija koje nisu osjetile velike financijske gubitke. U 2020. godini Google je ostvario zaradu od 181.69 milijardi. Duplo više od iznosa koje je ostvarila u 2019. godini.

Koja je veza između kompanija Google i Alphabet Inc. ?

Alphabet Inc je nastao restrukturisanjem Google-a 2. oktobra 2015. godine i time postao matična kompanija Google-a, i nekolika bivših Google-ovih produžnica.

Ima sjedište u Kaliforniji i osnovna uloga je što Googleu služi kao matična kompanija i konglomerat drugim kompanijama. Alphabet Inc također je pivukao pažnju sa zanimljivom domenom. Naime, domena ove kompanije je .xyz koja je ozvaničena 2014. godine. Proglas od 10. augusta, 2015., na Google-ovom blogu uključuje  hyperlink na hooli sajt, skriven iza tačke nakon “our drone delivery effort”.

Kako Google ostvaruje zaradu ?

Najveći dio zarade Google ostvaruje putem programa oglašavanja. Već dobro poznati Google Ads koji je neizbježan bez obzira da li gledamo video na YouTube-u ili pretražujemo određeni pojam.

U 2019. godini samo zbog njihovog programa oglašavanja Google je zaradio oko 134. milijarde američkih dolara. Program oglašavanja uključuje Google Ads, YouTube ads i oglasi na web stranicama trećih partija. Budući da je ovo najzastupljeniji pretraživač na svijetu sasvim je logična da će se većina poslovanja odlučiti da se putem Google-a oglašavaju.

Naravno, reklame nisu jedini izvor zarade za ovu kompaniju. Naime, Google zarađuje i preko drugih ”offline” programa u kojima sudjeluje. U 181 milijardu američkih dolara uključeni su i prihodi od Trgovine Play, Chromecast-a, Chromebook-a, Android, Google Apps i Google Cloud platform.

koliko zarađuje google kompanija ?

Zanimljiva priča o nastanku čuvenog imena Google

Google je danas jedna od najjačih kompanija na svijetu koja se svakodnevno razvija. Neki će reći da je jedan od pionira u svijetu interneta. Još od 1997. godine Google je prisutan, te je uspio da održi konstantu rasta i razvoja.

Već znamo koje su vrtoglave cifre koje ova kompanije na godišnjem nivou ostvaruje. Vjerovatno se pitate kako je ime nastalo i kada je Google započeo svoj put u online svijetu.

Sve je počelo 15. septembra 1997., kada su Page i Brin registrirali ime domene svog projekta gljivarstva kao Google, preokret u “googolu” – matematički pojam predstavljen brojevnom jedinicom praćenom sa 100 nula.

Ime je nagovještavalo naizgled beskonačnu količinu podataka koji se kodira u novonastaloj tražilici, osmišljava i isporučuje. Mnogi su se pitali je li Google pogrešno napisao Googol.

Mnogi ne znaju da je Backrub bio prvobitni naziv. Već 1996. godine Page i Brin surađivali su na pionirskom konceptu “web crawler” znatiželjnog naziva BackRub. BackRub, koji se povezivao s Brinovim i Pageovim originalnim početnim početnim stranicama iz 90-ih, bio je zastuoljen na Stanfordovim serverima više od godinu dana, ali je na kraju ovaj projekat imao previše propusta.

koliko zarađuje google kompanija

Naravno, poput svake uspješne priče iz Sillicone Valleya prvi, oficijalni ured kompanije Google bio je u garaži. Tačnije u septembru 1998. prvi radni prostor tvrtke bila je garaža Susan Wojcicki na aveniji Santa Margarita u Kaliforniji. Wojcicki, sestra osnivača 23andMe-a, Anne Wojcicki, zaposlenica je Googlea koja je bila je prvi Googleov menadžer za marketing, a sada je izvršna direktorica YouTube-a.

U ovoj kompaniji postoji mnogo uspješnih poslovnih priča koje inspirišu sve početnike u bilo kojoj sferi poslovanja. Od kancelarije u garaži do godišnjeg prihoda od 181 milijardu američkih dolara, Google je najbolji dokaz da je sve moguće uz dovoljno volje i truda!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima