back to top

Ključni faktori za uspjeh malog poduzeća

Uspjeh malog poduzeća oslanja se na bezbroj stvari, ali na mnogo se načina može uvući u jednostavnu formulu, a ovo su ključni faktori za uspjeh malog poduzeća

 Naime, bez obzira imate li brend koji je baziran samo na vaše područje ili ciljate na veće tržište, vaša će se tvrtka morati usredotočiti na brendiranje, jaku web stranicu i marketinški plan. Ovu teoriju  ćemo dodatno pojasniti preko bitnih stavkih koje svaki manji poduzetnik treba da zna. 

Marketing treba biti jedna od stvari koje će vam pomoći u vašim ciljevima. Ako ste tek zasnovali vaše mini poduzeće, pogotovo u doba svjetske pandemije, online marketing je izvrsna opcija za promociju vaših proizvoda / usluga. I ova vrsta promocije ne mora nužno mnogo koštati, te postoje načini besplatnog online reklamiranja.

Zašto je brendiranje važno

Jednostavno, brendiranje je ono što razlikuje vaše poslovanje od onog koje pruža slične usluge i proizvode. Samo uzmite u obzir činjenicu da vjerojatno nećete zamijeniti Burger King, McDonald’s i KFC, unatoč činjenici da je ono po čemu je svaki od njih lanac brze hrane. Brendiranje je ono što trenutnim i budućim kupcima govori o  vašem poslovanju i kako prepoznati i vrednovati vaše proizvode / usluge.

Ključni faktori za uspjeh malog poduzeća
Ključni faktori za uspjeh malog poduzeća

Što čini marku

Previše je lako pretpostaviti da je brendiranje ograničeno na dizajn vašeg logotipa te boju i font naziva vašeg poduzeća. Zapamtite, brendiranje predstavlja vašu kompaniju, a to znači da obuhvata mnogo, puno više nego što mislite. Elementi brenda poput imena, zaštitnog znaka/ amblema / loga  i slogana upotpunjuju cjelokupnu priču i izgled firme. Oni ne predstavljaju samo vizuelni element kompanije nego su to i sredstva pomoću kojih se prenosi poruka i vrijednost preduzeća. 

Ključni faktori za uspjeh malog poduzeća

Kao što smo već naveli, logo je jedan od važnih faktora na putu brendiranja malog poduzeća. On vam pomaže da se istaknete u određenoj branši, ali i ono najvažnije, da budete upečatljivi. 

Boja nije samo vizuelni element 

Zbog toga je važno poznavati boje i njihovu psihologiju. To podrazumijeva istraživanje boja koje stvaraju željena osjećanja kod kupaca. Jedan o primjera je crvena boja. Jedan od psiholoških aspekata ove boje jeste da izaziva glad. Te zbog te činjenice lanci brze hrane poput McDonald’s-a, KFC-a, Wendy’s itd. u svom brendu koriste crvenu boju. 

Ključni faktori za uspjeh malog poduzeća
Ključni faktori za uspjeh malog poduzeća

To znači da vaš odabir boja utječe puno više od samog vašeg logotipa ili oznake riječi. To bi trebalo utjecati na boje vašeg ureda / izloga, oglašavanje, pa čak i na elemente vaših društvenih medija. Ostali elementi različitih kanala uključuju slogane i jinglove.

 Međutim, postoje i vrlo neopipljivi elementi u vašem brendiranju. Kako kupci osjećaju vaše poslovanje i vašu sposobnost da ispunite svoja obećanja jednako je važno kao i vaši elementi dizajna.

Kako izgraditi brend

Prvo i najvažnije, dosljednost je presudna. Način na koji potencijalni kupac doživljava vašu robnu marku putem maila trebao bi biti paralelan s onim što će doživjeti u e-poruci ili na vašoj web stranici.

 Jezik koji upotrebljavate u svom radijskom oglasu trebao bi biti paralelan s jezikom koji će čuti kad nazove vašu trgovinu ili krene vašom web stranicom. Osigurajte da je vaša tvrtka prepoznatljiva bez obzira gdje se osoba s njom susreće.

Da biste to učinkovito učinili i privukli svoje kupce, prvo morate definirati nekoliko stvari. Započnite s razumijevanjem vaših kupaca i šire publike; ne pretpostavljajte! Utvrdite gdje su, tj. Koje kanale više vole koristiti i gdje žele upoznati vašu marku. Možda će trebati neko vrijeme za stvaranje identiteta i glasa brenda, ali imajte na umu da biste u tom procesu trebali pričati priče i provoditi ih u djela. 

Kako brendiranje gradi uspjeh malog poduzeća

Ne možemo ovo dovoljno naglasiti: vaše je brendiranje više od vašeg logotipa, slogana, proizvoda i usluga. To je holistička ideja vaše marke koja pruža brojne učinke kada se učinkovito iskoristi. Kao prvo, brendiranje osigurava dosljednost svih vaših komunikacijskih kanala, što zauzvrat rađa povjerenje i poboljšava opoziv marke i poruke. Budući da se brendiranje odnosi na rješenja koja pružate, način rješavanja problema s kupcima dodatno gradi povjerenje, a istovremeno podiže percepciju i lojalnost brenda. Svaka od ovih stvari udružuje se kako bi se povećala prodaja i stvorile jake kritike i usmena predaja.

Nemojte da vas novac spriječava u kreiranju brenda. On nije prepreka. Danas u doba interneta, postoje brojne besplatne ili jeftine ali efikasne opcije koje će vam pomoći u stvaranju loga, slogana i ostalih stvari koje svako poduzeće mora imati. Za kraj, imajte na umu da put vašeg poduzeća do uspjeha veoma dug – ali vjerujte mnogo isplativ! 

Preporuka:

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima