PoslovneNovac i finansijeDirektorica EBRD-a za BiH / Ženska Mentorska Mreža je mjesto gdje možete...

Direktorica EBRD-a za BiH / Ženska Mentorska Mreža je mjesto gdje možete kombinovati učenje i zabavu

Mentorstvo je slično coachingu. Ne podrazumijeva to, kaže Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, samo da kažete mladom profesionalcu šta da radi i kako da napreduje u karijeri, već i da mu se pomogne da razmisli o opcijama koje postoje.

Cilj mentorstva je, dodaje Naessl, koja je i jedna od mentorica u Ženskoj Mentorskoj Mreži, zajedničkom projektu Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BH, i da pomogne mladim poslovnim ženama da razmisle o mogućnostima o kojima možda ranije nisu te da dijele neke vještine bez kojih je nemoguće dalje se razvijati.

„Mentorstvo bi trebalo da bude proces upoznavanja i stvaranja povjerenja jednih u druge, a ono što je još važno jeste da je to i dvosmjerna ulica u kojoj mentorica može imati koristi od nekih novih uvida ili drugačijih pogleda mentorina. Nadam se da će za svakumentorinu u Ženskoj Mentorskoj Mreži mentorstvo imati pozitivan i koristan učinak, jer svačije ‘mentorsko’ putovanje može biti ono što ta osoba želi da bude – nema uzoraka niti modela,već se prilagođava individualnoj karijeri.Postoji samo zajednički rast“, kazala je Naessl.

Učesnice ovog programa, ali i generalno svi drugi mladi ljudi bilo gdje u svijetu, smatra ona, mogu imati koristi od smjernica, pomoći, diskusija i podučavanjaod strane iskusnijeg stručnjaka.

„Koristi od ovakvog programa često ostvarujete tek mnogo kasnije u svojoj karijeri. Mislim da je zaista velikaprednostza mlade poslovne ženeu Bosni iHercegoviništo već na početku svoje karijereimaju jedan ovakav program. Što ga prije iskoriste, mogu donijeti bolje odluke za budućnost, a sigurno će sei kasnije u životu vraćati savjetima koje su dobile kroz mentorstvo“, poručuje Naessl.

U svojoj dosadašnjoj karijeri, kaže, nije imala formalnog mentora, ali su postojale osobe od kojih je učila i koje su bile njeni uzori za napredak u karijeri, neki svjesno, a neki nesvjesno.

  Alek Bakalović novi predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

„Jedan od njih je bio moj prvi šefsa kojim sam često diskutovala o mojoj karijeri i njenom razvoju. Drugi je bila moja bliska prijateljica, kojane samo da je bila podstrek za ono što sam radila, već i neko s kim sam mogla razgovarati o svim izazovima u karijeri“, istakla je Naessl.

Mnoge žene, smatra ona, voljele bi da su imale priliku da dobiju mentora u vrijeme kada se njihova karijera razvijala, ali i da su imale više ženskih uzora.

„Dijeljenje vlastitih iskustava, sumnji, grešaka, ali i savjeta koje sam dobila tokom svoje karijere je nešto što ne samo ja, nego i mnoge od nas, cijenimo i od čega imamo koristi. Ženska Mentorska Mreža je mjesto gdje možete kombinovati sve ove stvari, a usput se i zabaviti“, poručuje ova mentorica.

Mnogo je toga, dodaje, što mlade poslovne žene mogu naučiti kroz Žensku Mentorsku Mrežu, osim tehničkih vještina potrebnih za posao kojim se bave.  Ako ste u prilici dobiti uvid u neki novi posao, ali i karijeru uspješne osobe koja vam je mentor, te razgovarati sa tom osobom ‘jedan na jedan’, to su sigurno jaki razlozi motivacije mladim poslovnim ženama da se uključe u ovaj program.

„Mnogo je različitih aspekata koji ovaj program čine tako jedinstvenim i zanimljivim. Neke učesnice će imati koristi od  treninga na kojem će upoznati dodatne „soft“ vještine , druge će imati koristi od mreže učesnica –mentorica i mentorina, treće će opet imati najviše koristi od razgovora 1:1 sa svojim mentoricama.  Neke druge će iskoristiti diskusije sa mentoricama da pronađu odgovore na pitanja koja imaju. Svi će ipak imati koristi i dobit će dodatnu vrijednost za vrijeme koje su uložili“, zaključila je Naessl.

  Alek Bakalović novi predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima