PoslovneNovac i finansijeDirektorica EBRD-a za BiH / Ženska Mentorska Mreža je mjesto gdje možete...

Direktorica EBRD-a za BiH / Ženska Mentorska Mreža je mjesto gdje možete kombinovati učenje i zabavu

Mentorstvo je slično coachingu. Ne podrazumijeva to, kaže Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, samo da kažete mladom profesionalcu šta da radi i kako da napreduje u karijeri, već i da mu se pomogne da razmisli o opcijama koje postoje.

Cilj mentorstva je, dodaje Naessl, koja je i jedna od mentorica u Ženskoj Mentorskoj Mreži, zajedničkom projektu Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BH, i da pomogne mladim poslovnim ženama da razmisle o mogućnostima o kojima možda ranije nisu te da dijele neke vještine bez kojih je nemoguće dalje se razvijati.

„Mentorstvo bi trebalo da bude proces upoznavanja i stvaranja povjerenja jednih u druge, a ono što je još važno jeste da je to i dvosmjerna ulica u kojoj mentorica može imati koristi od nekih novih uvida ili drugačijih pogleda mentorina. Nadam se da će za svakumentorinu u Ženskoj Mentorskoj Mreži mentorstvo imati pozitivan i koristan učinak, jer svačije ‘mentorsko’ putovanje može biti ono što ta osoba želi da bude – nema uzoraka niti modela,već se prilagođava individualnoj karijeri.Postoji samo zajednički rast“, kazala je Naessl.

Učesnice ovog programa, ali i generalno svi drugi mladi ljudi bilo gdje u svijetu, smatra ona, mogu imati koristi od smjernica, pomoći, diskusija i podučavanjaod strane iskusnijeg stručnjaka.

„Koristi od ovakvog programa često ostvarujete tek mnogo kasnije u svojoj karijeri. Mislim da je zaista velikaprednostza mlade poslovne ženeu Bosni iHercegoviništo već na početku svoje karijereimaju jedan ovakav program. Što ga prije iskoriste, mogu donijeti bolje odluke za budućnost, a sigurno će sei kasnije u životu vraćati savjetima koje su dobile kroz mentorstvo“, poručuje Naessl.

U svojoj dosadašnjoj karijeri, kaže, nije imala formalnog mentora, ali su postojale osobe od kojih je učila i koje su bile njeni uzori za napredak u karijeri, neki svjesno, a neki nesvjesno.

„Jedan od njih je bio moj prvi šefsa kojim sam često diskutovala o mojoj karijeri i njenom razvoju. Drugi je bila moja bliska prijateljica, kojane samo da je bila podstrek za ono što sam radila, već i neko s kim sam mogla razgovarati o svim izazovima u karijeri“, istakla je Naessl.

Mnoge žene, smatra ona, voljele bi da su imale priliku da dobiju mentora u vrijeme kada se njihova karijera razvijala, ali i da su imale više ženskih uzora.

„Dijeljenje vlastitih iskustava, sumnji, grešaka, ali i savjeta koje sam dobila tokom svoje karijere je nešto što ne samo ja, nego i mnoge od nas, cijenimo i od čega imamo koristi. Ženska Mentorska Mreža je mjesto gdje možete kombinovati sve ove stvari, a usput se i zabaviti“, poručuje ova mentorica.

Mnogo je toga, dodaje, što mlade poslovne žene mogu naučiti kroz Žensku Mentorsku Mrežu, osim tehničkih vještina potrebnih za posao kojim se bave.  Ako ste u prilici dobiti uvid u neki novi posao, ali i karijeru uspješne osobe koja vam je mentor, te razgovarati sa tom osobom ‘jedan na jedan’, to su sigurno jaki razlozi motivacije mladim poslovnim ženama da se uključe u ovaj program.

„Mnogo je različitih aspekata koji ovaj program čine tako jedinstvenim i zanimljivim. Neke učesnice će imati koristi od  treninga na kojem će upoznati dodatne „soft“ vještine , druge će imati koristi od mreže učesnica –mentorica i mentorina, treće će opet imati najviše koristi od razgovora 1:1 sa svojim mentoricama.  Neke druge će iskoristiti diskusije sa mentoricama da pronađu odgovore na pitanja koja imaju. Svi će ipak imati koristi i dobit će dodatnu vrijednost za vrijeme koje su uložili“, zaključila je Naessl.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima