Poslovne vijestiBBI banka i USAID Turizam nastavljaju saradnju započetu na Sarajevo Business Forumu...

BBI banka i USAID Turizam nastavljaju saradnju započetu na Sarajevo Business Forumu 2022. godine

Finansijska podrška sektoru turizma

Bosna Bank International (BBI) i USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) nastavili su saradnju započetu na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF), potpisivanjem Zajedničkog plana provedbe poboljšanja pristupa dostupnim finansijskim sredstvima malih i srednjih preduzeća (SME) iz sektora turizma.

Sa našim partnerima, USAID Turizam na 11. SBF-u održanom u maju ove godine, organizovali smo panel “Moć turizma u podsticanju ekonomskog rasta”. U okviru ovog panela, na kojem su učestvovali ključni donosioci odluka iz javnog sektora, kao i ugledni svjetski i domaći stručnjaci iz oblasti turističke industrije, istaknut je značaj turizma kao strateške privredne grane za pokretanje ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine, te je izražena potreba da se ovom sektoru pomogne finansijski, ali i stručnim analizama u pripremi biznis planova. U trenutku kada BiH doživljava rast broja posjeta i povećanu potrebu za smještajnim kapacitetima, idealno je vrijeme da i BiH usvoji najbolje međunarodne prakse iz ove oblasti, kako bi pokrenuli ulaganja u turizam, i razvoj ove industrije. Naš zajednički cilj je da damo podršku u pozicioniranju BiH kao globalno konkurentne turističke destinacije“, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke.

Potpisani Plan omogućit će bolji pristup finansijama SME preduzećima iz sektora turizma. Osim toga, pomoći će malim i srednjim preduzećima iz sektora turizma da održe svoju poslovnu djelatnost, povećaju prihode, te zaposle i obuče zaposlene ali i otvore nova radna mjesta. Ovim projektom predviđena je i stručna pomoć za turističke radnike kako bi što bolje pripremili poslovne planove i jednostavnije došli do izvora finansiranja.

Zajednički plan implementacije potpisali su Alek Bakalović, predsjednik Uprave BBI banke, Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke i Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam).

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima