PoslovnePoslovne vijestiAmer Bukvić dobio Malajsku titulu

Amer Bukvić dobio Malajsku titulu

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International jedan je od rijetkih stranaca dobitnika ordena datuk.

Visoke titule koje najzaslužnijim građanima Malezije dodjeljuje državni poglavar, sultan ili guverner malezijske države.

Poznat kao datukship, ovaj visoki malezijski orden nije uobičajeno priznanje, već se isključivo dodjeljuje najeminentnijim i najzaslužnijim članovima malezijskog društva u domenu biznisa, kulture, umjetnosti ili politike, i to onim koji su za vrijeme svog života i karijere dali poseban doprinos razvoju i ugledu zemlje u svojoj oblasti.

Samo u iznimnim slučajevima, ovaj visoki orden dodijeljuje se stranim državljanima, i to onima koji su dali posebno značajan doprinos unapređenju i razvoju odnosa i poslova između Malezije i druge države, u ovom slučaju BiH. Orden datukship svojevremeno je dodijeljen dr. Mahathiru Mohamadu, bivšem premijeru Malezije.

amer bukvić biografija
Amer Bukvić dobio Malajsku titulu

Sir Amer Bukvić rame uz rame s velikim imenima

Od stranih državljana orden datukship dodijeljen je holivudskom glumcu, režiseru i producentu Jackie Chanu, 2015. god, te poznatom indijskom bollywoodskom glumcu Shah Rukh Khanu, kao i dr. Ahmad Mohamed Ali Al-Madaniju prvom predsjedniku Islamske razvojne banke (IsDB) za njihov doprinos umjetnosti i biznisu.

Orden datukship Bukviću je dodijelio guverner države Malaka, njegova ekselencija Tun Mohd Ali Mohd Rustam. Na svečanoj rođendanskoj ceremoniji prilikom koje se imenuju nosioci ove titule, guverner Tun Mohd Ali Rustam je po prvi put jednog državljanina BiH proglasio datukom.

sir amer bukvić
Amer Bukvić dobio Malajsku titulu

Amer Bukvić će orden dobiti prilikom prvog dolaska u Maleziju

Inače, ovo značajno malezijsko priznanje,ovaj časni viteški red, ekvivalent je za engleski (Nighthood), koji dodijeljuje britanski monarh, uz koju pripada i zvanje (sir).

Orden datukship dodijeljen Bukviću priznanje je i čast i za državu BiH i njene građane i prijatelje Malezije, te predstavlja do danas najznačajniji korak naprijed u pravcu jačanja bilateralnih odnosa dvije bratske i prijateljske države.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima