FirmeBBI banka i Vlada Zeničko-dobojskog kantona 8,8 miliona za privrednike ZDK po...

BBI banka i Vlada Zeničko-dobojskog kantona 8,8 miliona za privrednike ZDK po stopi od 0 posto

Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije i Zlatko Jelić, ministar za privredu/gospodarstvo Zeničko-dobojskog kantona potpisali su danas Ugovor o subvencioniranoj liniji za privredne subjekte s područja ZDK.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po subvencioniranoj stopi od nula posto. Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu 8.800.000 KM dok će Vlada ZDK za subvenciju  profitne marže obezbjediti 300.000KM.

“Subvencioniranje profitne marže za privrednike jedna je od mjera koju Ministarstvo gospodarstva provodi u cilju podrške privrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona. BBI banka je na javnom pozivu dala najbolju ponudu, a Ministarstvo će subvencionirati profitnu maržu tako da će privrednici dobiti potpuno besplatna finansiranja, dakle bez troškova profitne marže. Ovakve incijative značajna su podrška za privredu u ovim izazovnim vremenima”, izjavio je nakon potpisivanja ministar Jelić. 

Sredstva će se odobravati za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga, očuvanje postojećih i obezbjeđenju novih radnih mjesta.

“BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi. Danas smo potpisali Ugovor koji će privrednicima sa područja ZDK na raspolaganju biti skoro devet miliona KM besplatnih sredstava, po stopi od nula posto. Maksimalan iznos finansiranja za jednog korisnika je pola miliona sa rokom otplate do 60 mjeseci. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije, po prvi put na području cijelog ZDK, pružiti mogućnost ovakvog vida podrške privrednim subjektima, a što će rezultirati kreiranjem novih radnih mjesta”, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije BBI banke.

Gušić je istakao da osim subvencioniranih linija BBI banka organizira  Sarajevo Business Forum, vodeću investicijsku konferenciju kako bi privrednicima iz BiH otvorila nove mogućnosti povećanja proizvodnih kapaciteta.

“11. SBF zakazan je za 11. i 12. maj 2022. godine a u fokusu je prezentacija potencijala BiH kao atraktivne “nearshoring” destinacije u koju će strane kompanije prebaciti svoju proizvodnju, a to može dovesti do ogromnog ekonomskog napretka, a prije svega može zaustaviti odliv stručnog, mladog i sposobnog kadra iz zemlje”, naglasio je Gušić.

Dodatne informacije o danas potpisanoj finansijskoj liniji potencijalni korisnici mogu dobiti u  poslovnim jedinicama BBI banke u Zenici, Kaknju, Tešnju i Visokom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima