PoslovnePoslovne vijestiZavršena turistička sezona u Hrvatskoj – Pokazala se boljom nego očekivano

Završena turistička sezona u Hrvatskoj – Pokazala se boljom nego očekivano

Završena turistička sezona u Hrvatskoj 2020. – Dosta je očito da je turizam najznačajnija grana Hrvatske privrede, turizam je ono po čemu je Hrvatska poznata većini svijeta, piše poslovni portal poslevne.com

Prekrasne plaže, dobra kuhinja i prelijepo vrijeme su faktori koji su doprinijeli popularizaciji Hrvatske kao top turističke destinacije u svijetu.

Međutim korona virus je u par mjeseci prevrnuo svijet naopako i zbog karantene i drugih mjera distance između ljudi na turističku sezonu se jednostavno zaboravilo.

Razne brojke su se vrtile po medijima od pada turizma koji može dostići 90 posto, zatim nešto kasnije 80 posto, vlast u Hrvatskoj nije bila optimistična.

Završena turistička sezona u Hrvatskoj 2020. – Katastrofalna sezona ipak dala neočekivane rezultate

Dakle predviđana je šteta od 3 milijarde eura, pad dolazaka za 90 ili 80 posto, međutim Hrvatska je učinila najbolje što je mogla u ovako turbolentnom vremenu.

Od aprila i zvaničnog otvaranja ljetne sezone u Hrvatskoj su se nadali da će uspjeti postić 30 posto prošlogodišnjeg prometa.

Ono što je neočekivano jeste to da su oni uspjeli da ovaj broj udvostruče i da zabilježe grubo 60 posto prošlogodišnjeg prometa.

Samo u augustu zabilježili su 2, 6 miliona dolazaka i 20, 7 miliona noćenja, što predstavlja 64 posto od ukupnog broja noćenja koji je ostvaren u augustu prošle godine. Dok je ukupan broj noćenja u prvi osam mjeseci  iznosio 57 posto u odnosu na prošlu godinu.

Mnogi su strahovali od toga da li će im turisti donijeti zarazu korona virusa, međutim i ovo se ispostavilo pogrešnim.

Turisti su dolazili i odlazili, ali je broj zaraženih ostajao isti odnosno nije imao agresivan porast kako se očekivalo.

Turisti su uz valjane testove da su negativni na korona virus, pridržavanje mjera koje je proglasila Hrvatska obavili svoj odmor i vratili se nazad u svoje zemlje. Problem koji je spriječio ovu sezonu da bude još bolja su domaći.

Iz ministastva turizma tvrde da nisu turisti ti koji su doprinijeli rastu broja oboljelih od korona virusa, već domaće stanovništvo koje se nije pridržavalo propisanih mjera.

završena turistička sezona u hrvatskoj – pokazala se boljom nego očekivano
Završena turistička sezona u Hrvatskoj – Pokazala se boljom nego očekivano

Završena turistička sezona u Hrvatskoj 2020. – Ova sezona okarakterisana kao priprema za 2021

Ova sezona je uzeta kao eksperiment te su dosta novih ideja i planova započeli kada je riječ o turizmu, piše tnt portal gdje možete čitati najnovije vijesti.

Bilo je važno da Hrvatska ovom sezonom pošalje poruku da bez obzira na sve idalje je tu i neće dati da je korona virus slomi. Svoju zamisao je ostvarila i gubitke svela na minimum.

Prevelika nada nije bila stavljena na domaće stanovništvo zbog podatka da je prošle godine od ukupnog broja turista samo 2, 5 miliona bilo domaćih.

Ako se uzme u obzir da 750. 000 radnika radi u privatnom sektoru, čije su plate svedene na minimum, stoga ni potrošnja ne može biti velika kod domaćeg stanovništva.

Završena turistička sezona u Hrvatskoj 2020. – Destinacije koje izdvajajmo

Kao najpopularnije destinacije su se predstavile: Vir, Rovinj, Medulin, Poreč i Crikvenica. 

Medulin zbog svojih pješčanih plaža predstavio se kao idealno mjesto za porodicu, dok je Poreč zbog velikog broja sportskog sadržaja dosta dobio na popularnosti.

Treba također izdvojit Dubrovnik kao destinaciju koja je konstantno na vrhu, a sve zbog toplog i čistog mora, spoja prošlosti i sadašnjosti i odlične usluge.

Plitvička jezera kao najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj predstavlja jedino prirodno bogatstvo Hrvatske koje je uvršteno u Popis svjetske baštine UNESCO i to još od 1979. godine.

Dakle za osobe kojima je priroda jača strana i koji su ljubitelji šume i divljih rijeka Plitvice su idealna destinacija.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima