PoslovnePoslovne vijestiZašto posjetiti Novi Sad

Zašto posjetiti Novi Sad

Novi Sad – grad na lijevoj obali Dunava ostavlja sve bez daha. Ukoliko želite saznati više o ovom gradu i zašto baš posjetiti Novi Sad otkrijte u nastavku.

Toplije vrijeme i proljeće uskoro nam stižu. Svi želimo da sunčane dane iskoristimo na najbolji mogući način. Iako zbog epidemioloških mjera mnoge evropske države zatvaraju svoje granice, to ne isključuje činjenicu da slobodno vrijeme iskoristimo negdje van granica.

Opće je poznato da je područje Balkana bogato sa prirodnim i historijskim blagodatima. Povoljna klima, izuzetno lijepi prirodni pejzaži, kultura i gostoprimstvo domaćina učinilo je ovo područje najpoželjnijom turističkom atrakcijom.

Kada pomislite na odmor u Srbiji, vjerovatno se sjetite nezaobilaznog Beograda, Kopaonika i Zlatibora no još ova zemlja krije još jedan turistički biser koji morate posjetiti. Riječ je o Novom Sadu. Razloge zašto posjetiti Novi Sad otkrijte u nastavku.

Ukoliko ste već isplanirali put u Novi Sad no ne možete pronaći prigodan smještaj, aparatmani Novi Sad su odlično rješenje sa vas. Od apartmana za 5 osoba do stana za jednu osobu, zasigurno ćete pronaći idealan smještaj koji vam odgovara.

zašto posjetiti novi sad
Gradska kuća u Novom Sadu

Srpska Atina

Novi Sad nije samo usputna turistička relacija, njega trebate iskusiti i dobro upoznati. Ovaj grad na lijevoj obali Dunava bogat je historijskom baštinom i priodnim ljepotama koje su u neposrednoj blizini centru.

Ukoliko volite historiju, onda će vam se zasgurno dopasti priča o njegovom samom nazivu.

Objavom edikta carice Marije Terezije Novi Sad postaje slobodan kraljevski grad.

Osim edikta, u ostalim pisanim dokumentima Novi Sad je često nazivan Neoplanta što u prijevodu znači Novi Sad, Novi zasad ili Nova plantaža.

Dugo vremena je bio centar srpske kulture i sjedište trgovine u južnoj Ugarskoj po čemu je dobio nadimak srpska Atina.

Dokaz da je dugo vremena bio glavni centar svih kulturnih događaja je činjenica da upravom u ovom gradu je osnovano prvo srpsko profesionalno pozorište.

Znamenitosti koje ostavljaju bez daha

O bogatoj historiji grada najbolje možete naučiti posjetom raznih znamenitosti koje grad na Dunavu krije.

zašto posjetiti novi sad

Jedna od najljepših vjerskih građevina na našim prostorima je Crkva imena Marijinog.

Građevina se nalazi na Trgu slobode, te je nezaobilazna znamenitost koju morate posjetiti.

Izgrađena je u osamnaestom vijeku i krasi je toranj visok čak 72 metra. Na samom tornju se nalazi osvećeni pozlaćeni krst.

Stil gradnje joj je neogotski, a u untrašnjosti na prozorima preovladava peštanski vitraž.

Ona je izvrsno arhitetktonsko dijelo ali i značajna historijska i vjerska znamenitost. Bilo ko da posjeti Novi Sad mora vidjeti Crkvu imena Marijinog.

Dunavska ulica

Najstarija ulica u Novom Sadu koja je ispunjena raznim zanmljivim znamenitostima. Ulica spaja obalu Dunava i Zmaj Jovinu ulicu. U njoj se nalazi Gradska biblioteka i najstarija kuća u Novom Sadu – Kod belog lava.

U ulici se nalazi Zbirka strane umjetnosti, što je dio gradskog muzeja, u kojoj se nalaze umjetnička djela nastala u periodu od 15. do 20. vijeka.

Naravno ulica je ispunjena brojnim prodavnicama, kafićima i restoranima u kojima možete napraviti predah za vrijeme šetnje i obilaženja znamenitosti.

Dunavsku ulicu krase šarene jednospratnice koje su ujedno i njen simbol.

U nezaobilazne znamenitosti ubrajamo Gradsku kuću, zgrada Izvršnog vijeća i zgrada Matice srpske.

Petrovaradinska tvrđava

Iznimne građevine ne preovladavaju samo u centru grada, ali i van njega. Jedna od takvih je Petrovaradinska tvrđava.

zašto posjetiti novi sad

Kao što njeno ime govori nalazi se u Petrovaradinu, u blizini Novog Sada.

Izgrađena je u periodu od 1692. do 1780. godine. Prvenstveno je služila za odbranu od Osmanlija.

Ono što je čini prepoznatljivom jeste sat. Izgrađen je 1750 godine, a sat je karakterističan zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute a velika sate.

Zbog ove karakteristike vrijeme na satu se može vidjeti sa veće udaljenosti.

U podnožju tvrđave nalaze se malo barokne kuće i samostan svetog Jurja kojeg su podigli Isusovci.

Zanimljiva činjenica da je na ovom mjestu kršten hrvatski ban Josip Jelačić.

Vladičanski dvor i spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju

Jedan od najznačajnijih srpskih književnika je Jovan Jovanović Zmaj koji potiče iz Novog Sada.

Njegov spomenik se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici, koja je najveća i najznačajnija pješačka zona u gradu. Spomenik je u prirodnoj veličini pjesnika, upravo ovom ulicom Zmaj je volio šetati svaki dan. U blizini spomenika se organiziraju Zmajeve dječije igre.  

Odmah pored spomenika nalazi se Vladičanski dvor koji ujedno krasi ovu ulicu. Dvor predstavlja jedno od najvrijednijih arhitektonskih dijela u Novom Sadu. Izgrađen je 1901. godine a fasadu ukrašavaju bizantijski i istočnjački arhitektonski elementi. Također su prisutni i elementi srpskih srednjovjekovnih manastira.

Grad koji vrijedi posjetiti

Naravno, Novi Sad je ispunjen i brojnim drugim turističkim atrakcijama koje treba posjetiti. Izdvojili smo one najpopularnije i bez kojih Novi Sad ne bi bio potpun.

Zasigurno da ovaj grad odiše kulturom i historijom različitih perioda, koje vas na trenutak vrate u prošlost. Grad je podario velike naučnike, književnike i pjesnike koje su ga opisali na najljepši mogući način.

No, njega ne čine samo zgrade, spomenici već i ljudi. Novosađani su poznati po svom gostoprimstvu i ljubaznosti. Upravo bez dobrih ljudi možda Novi Sad i ne bi bio kakav jeste danas.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima