26.6 C
Sarajevo
PoslovneNovac i finansijeZagrebčani prodali IT kompaniju Nanobit švedskom giganutu za 148 miliona dolara

Zagrebčani prodali IT kompaniju Nanobit švedskom giganutu za 148 miliona dolara

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara, piše biznis portal poslovne.com

Vlasnicima Nanobita u prvoj fazi će biti uplaćeno 100 miliona dolara i švedski gigant će preuzeti 78 posto udjela. U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računara.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara koji u svom portfoliju imaju 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljavaju više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu. (Foto: Pixel)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima