10.8 C
Sarajevo
Naslovnica Poslovne vijesti UPFBiH počelo sa realizacijom projekta „Poslovanje bez korupcije“

UPFBiH počelo sa realizacijom projekta „Poslovanje bez korupcije“

Udruženje poslodavaca Federacije BiH provodi projekt “Poslovanje bez korupcije” koji se realizira u okviru krovnog projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, a koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator te Transparency International BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu, a podržan je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj projekta je doprinijeti smanjenju prostora za koruptivne radnje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti, kao i izloženosti poslodavaca korupciji. Na taj način bi se stvorili preduslovi za fer tržišnu utakmicu i poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH, kroz iniciranje izmjene postojeće legislative koja potiče korupciju, uspostavu javnih registara, uspostavljanje web platforme za prijavu korupcije i besplatnu pravnu pomoć, te pružanje svih neophodnih informacija poslodavcima. Također će biti organizirana javna kampanja kojom će se, na osnovu prijava koruptivnih radnji s kojima se poslodavci susreću, vršiti javni pritisak na rješavanje prijavljenih slučajeva korupcije i pozvati na odgovornost institucije i pojedince odgovorne za rješavanje konkretnog problema.

„UPFBiH je preliminarnom analizom zaključilo da je potrebno pristupiti izradi teksta Zakona o  jedinstvenom postupku izvođenja inspekcijskog nadzora te je identificiralo još osam zakona koje je potrebno izmijeniti i dopuniti, kako bi se preciznije zakonski regulisao rad svih nivoa inspekcija, ograničilo diskreciono pravo inspektora te time smanjio prostor za korumptivne radnje“, kažu u UPFBiH.

Pored rada na izradi nove i izmjeni postojeće zakonske regulative, u okviru projekta bi se trebale održati i tematske sjednice Parlamenta FBiH,  Vlade FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH o temi borbe protiv korupcije. Također je planirano kreiranje web platforme „Poslovanje bez korupcije“  putem koje će se pružiti mogućnost anonomne prijave korupcije, pružanje besplatne pravne pomoći članicama UPFBiH u vezi s borbom protiv korupcije, pregled svih propisa koji se odnose na borbu  protiv korupcije, bazu podataka, edukativne materijale i mogućnost interne komunikacije članova. Osim toga bit će inicirana uspostava  Centralnog registra grantova, poticaja i povoljnih kredita te Centralnog registra vlasnika kapitala, kao i formiranje savjetodavnog tijela za borbu protiv korupcije čiji članovi će biti predstavnici poslodavaca, nadležnih državnih institucija, inspekcijskih organa, akademske zajednice i nevladnih organizacija.

Dosadašnje antikoruptivne aktivnosti su nepravedno izostavile uključivanje poslovne zajednice koje su često u interakciji s javnim sektorom, a koja je ujedno najveća žrtva korupcije. Stepen učešća poslodavaca u borbi protvi korupcije se mora značajno povećati, jer

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

postoje velike mogućnosti za njegovo unapredjenje kako bi se ojačao integritet privatnog sektora, obezbijedila sigurnost poslovanja i smanjili sistemski rizici, što će u konačnici voditi ka prijeko potrebnoj većoj stopi ekonomskog rasta BiH. UPFBiH broji više od 20.000 članica i ima informacije s terena o korupciji s kojom se poslodavci svakodnevno susreću, zasigurno posjeduje veliki potencijal da otvori veliki sistemski front u borbi protiv korupcije i doprinese njenom značajnom smanjenju.

- Advertisement -
0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
16,985LikesLikes
21,020PretplatnikaPretplati se
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x