PoslovnePoslovne vijestiUdružili snage i pokrenuli neobičan biznis: Četvorica Osječana proizvode neobične pametne modularne...

Udružili snage i pokrenuli neobičan biznis: Četvorica Osječana proizvode neobične pametne modularne objekte

Donosimo vam priču o četvorici Osječana koji proizvode pametne modularne objekte pod okriljem firme Element Villas

Riječ je o jednom arhitekti, dvojici IT stručnjaka i direktoru firme za proizvodnju metalnih konstrukcija.

Ova četvorica Osječana su nakon dvije i pol godine planiranja i razrađivanja poslovne ideje uspjeli je i realizirati.

Arhitekt Bruno Rechner, IT-jevci Ivan Rimac i Feđa Ivanšić, koji stoje iza uspješne tvrtke Barrage, te Dario Katić, direktor porodične tvrtke Osmetal, su četiri mlada uspješna poduzetnika koja su udružila snage i uz svoje već razvijene poslove pokrenuli dodatnu proizvodnu nišu koja objedinjuje sva njihova znanja.

vlado kos/cropix

Znanje i iskustvo

  • Svatko od nas je u svojem osnovnom poslu sputan svakodnevnim problemima i izazovima te možda toliko ne vidi širinu, odnosno sve mogućnosti koje nudi neki drugi sektor. Kroz neka druženja i razgovore shvatili smo da postoji mogućnost izrade proizvoda ako udružimo naša znanja i iskustva. Tako IT stručnjaci rade na tome da dobijemo pametne objekte, u čemu nema ograničenja, a mi iz arhitekture i građevine dobili smo mogućnost da nemamo na svakom gradilištu i projektu neke nove probleme. Udružili smo ideje i pamet kako bismo napravili smart home varijantu modularnih objekata primjenjivih u svakom podneblju i za različite namjene – rekao je za Jutarnji Rechner.

Riječ je o prefabiriciranim objektima koji su proizvedeni u kontroliranim uvjetima te se nakon toga montiraju na predviđenu lokaciju. Trenutno imaju 15 projektiranih različitih modela, a nedaleko od Osijeka, na pola puta do Valpova, u Eden-Emaus resortu može se vidjeti ogledni primjer njihova objekta za odmor Element Villas View.

image

U toku je i proizvodnja četiri objekata za već poznatog kupca, a prema njihovim projektima u Osijeku se trenutno grade i dvije porodične kuće, čiji su se vlasnici za njih odlučili i zbog modernog pristupa gradnji i opremanju, ali i zbog brže gradnje od klasične.

image
  • Cilj je da proizvedemo kompletan objekt sa svom opremom i namještajem, a za razliku od takvih postojećih objekata, koji su uglavnom od drvene konstrukcije, mi upotrebljavamo čeličnu konstrukciju jer ima dulji vijek trajanja te aluminijske panele za završnu fasadu, čime je vanjsko održavanje kuće svedeno na minimum, odnosno dovoljno ju je samo oprati. U toplinskom smislu, upotrijebljeni su najbolji paneli debljine 10 cm te do 10 cm toplinske izolacije s unutrašnje strane, što je sasvim dovoljno za sve vremenske uvjete, ali i to se može dodavati ili oduzimati – istaknuo je Rechner i dodao da je svaki model podložan promjenama po želji i mjeri korisnika. Ono što, pak, njihove objekte posebno ističe i svrstava ih u kategoriju pametnih domova rješenja su proizašla iz Barragea.
image
  • Za svaki objekt imamo predviđeno pametno upravljanje svim elektroničkim uređajima, ali i samim objektom, kako unutar njega tako i na daljinu, pri čemu su mogućnosti beskonačne. Istražujući tržište, nigdje nismo našli spoj ovakvog načina gradnje i pametnog upravljanja koje se može serijski proizvoditi, pa nam je to bila misao vodilja – istaknuo je Rimac. Ivanšić nam je na primjeru EV Viewa objasnio što je sve moguće.

Cijena jednog objekta

  • U ovaj objekt ugradili smo meteorološku stanicu i senzore koji služe za samostalno upravljanje objektom prema određenim parametrima. Konkretno, kada senzori očitaju mogućnost oborina, pergola iznad terase se zatvori, a takvo je uključivanje i isključivanje klime, odnosno upravljanje atmosferskim uvjetima unutar kućice djeluje na temelju onoga što su senzori očitali. Sve to ima puno veće značenje kada govorimo o 20-30 objekata za neko turističko naselje, jer u tom slučaju govorimo o ozbiljnim troškovima upravljanja i režija, a mi to želimo riješiti na najbolji način, pametnim, daljinskim, senzorskim upravljanjem, ali i komunikacijom između korisnika i investitora, odnosno vlasnika kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, gužve i čekanja – pojasnio nam je Ivanšić dok smo razledavali EV View, koja je u potpunosti sagrađena u suradnji s lokalnim proizvođačima te opremljena namještajem slavonskih tvornica.
image

Nakon svega može se reći da su ujedinili osječku i slavonsku pamet, ruke i iskustva kao bi dobili pametne modularne objekte “Original by Osijek”.

Kako ističe Katić ogledni primjer EV Viewa po sistemu ključ u ruke stoji 52.000 eura. Prosječna cijena njihovih objekata je 30.000 eura. (Foto: Cropix)

Više na: elementvillas.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima