Teška godina za agencije za zakup medija

()

Marketing mreža objavila je danas rezultate istraživanja agencija za zakup medija i programiranje plana oglašavanja u Srbiji, a u okviru studije Agency Report.

I pored pada prihoda i neto dobiti u 2019. godini, Direct Media United Solutions, godinama, ubedljivo čuva prvo mesto na rang listi po oba finansijska parametra. U odnosu na 2018, ova agencija u prošloj godini zabeležila je pad poslovnog prihoda za 20,71% odnosno za preko 1,5 milijardi dinara, dok je neto dobit opala za 71% ili za preko 8,2 miliona dinara. Direct Media United Solutions je u 2019. povećala broj zaposlenih za 4,92%. Od 2017. godini u okviru Direct Medie posluje još jedno pravno lice Direct Media Komunikacije, sa istim pravnim zastupnikom. Ova agencija beleži rast poslovnog prihoda za 76,64% i rast neto dobiti za 198,87%.

Na drugom mestu u tabeli po poslovnom prihodu nalazi se agencija Media Pool. Ova agencija zabeležila je rast poslovnog prihoda u 2019. za 17%, ali i rast neto dobiti za 7,75%.

Agencija Universal Media sa četvrtog, popela se na treće mesto po poslovnom prihodu iz 2019. godine i na drugo mesto po neto dobiti. Ova agencija zabeležila je rast poslovnog prihoda za 30,69% i veliki rast neto dobiti za 418%. Broj zaposlenih u 2019. povećan je za 5,66%.

Iako beleži pad poslovnog prihoda od 23%, agencija Media House zauzela je četvrto mesto na rang listi po ovom kriterijumu. Media House zabeležio je i pad neto dobiti za 46,77% u 2019. ali rast broja zaposlednih za 4,55%.

OMD Media našla se na petom mestu rang liste po poslovnom prihodu i na devetom mestu po neto dobiti. Ova agencija zabeležila je rast poslovnog prihoda od 17,13%. S druge strane, neto dobit OMD Medie u 2019. opala je za 6,65%, a broj zaposlenih uvećan je za 6,67%.

Agencija Dentsu Aegis Network, koja je u Srbiji osnovana 2018. godine, zabeležila je pad prihoda od 9,75%, ali veliki rast neto dobiti od čak 683,85%.

U Agenciji za privredne registre Republike Srbije registrovano je ukupno 25 pravna lica koja se primarno bave zakupom medija i programiranjem plana oglašavanja. Ukupan poslovni prihod agencija za zakup medija u 2019. opao je za 1,53%, a neto dobit opala je za čak 54,83%.

Broj zaposlenih u agencijama za zakup medija veći je za 6,25%, a u 2019. iznosio je 425.

U odnosu na 2018. koja je bila veoma uspešna godina za većinu agencija za zakup medija, 2019. bila je teška. Čak 14 od 25 agencija zabeležilo je pad poslovnog prihoda i 14 od 25 pad neto dobiti.

Uporedne rang liste sa finansijskim rezultatima za ovu grupaciju agencija možete pogledati na sajtu http://adwork.network/agency-report

Više informacija pogledajte na infografiku ispod:

Teška godina za agencije za zakup medija

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Marketing plan – Zašto je važan za vaš biznis ?!

Šta je marketing plan - U poslovnom svijetu ekstremno je važna organizacija. Uz pomoć organizacije pola posla je već urađeno. Stoga bez obzira na...

3 najposjećenije stranice za odrasle u BiH (2020)

Najposjećenije web stranice u BiH, ako je vjerovati Alexa Ranku, su google.com, YouTube.com i Azra.ba, piše biznis portal poslovne.com Zatim slijede avaz.ba, Klix.ba i expresstabloid.ba....

5 razloga zašto klijenti ne kupuju od vas

5 razloga zašto klijenti ne kupuju od vas - Ako trošite vrijeme na marketing proizvoda, ali ne prodajete onoliko koliko biste željeli, važno je...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.