17.7 C
Sarajevo
PoslovneNovac i finansijeSberbank BH snažano podržava oporavak bh. privrede

Sberbank BH snažano podržava oporavak bh. privrede

Sberbank BH i Razvojna banka Federacije BiH potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji vezan za učešće u kreditno-garantnim programima Garancijskog fonda, piše biznis portal poslovne.com.

Garancijski fond je instrument pomoći Vlade Federacije BiH za oporavak privrede. Razvojna banka Federacije BiH će izdavati garancije Garancijskog fonda komercijalnim bankama. Kao instrument obezbjeđenja 50% glavnice kredita koji komercijalna banka odobri svom klijentu.

Ispunjavajući kriterije kvalifikovanosti za učešće u Garancijskom fondu Federacije BiH Sberbank BH će kreditirati pravna lica sa područja Federacije BiH uz korištenje garancije Fonda kao instrumenta obezbjeđenja 50% kredita.

“Sberbank BH je snažno opredijeljena za podršku oporavku, stabilnosti i razvoju bh. privrede. U ovom trenutku finansiramo najveće energetske i infrastrukturne projekte, te mala i srednja preduzeća kroz potrebama prilagođene kreditne linije“, izjavio je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH. „Pozdravljamo program Vlade u ovim izazovnim vremenima koji će dati vjetar u leđa našim privrednicima. Sberbank BH ostaje opredijeljen partner lokalnoj privredi i zajednici u cijelosti ”.

„Garancijski fond Federacije BiH predstavlja dugoročni instrument pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Federacije BiH. Podrška privrednicima, kao krajnjim korisnicima Garancijskog fonda, se ogleda u mogućnosti da obezbijede povoljnija kreditna sredstva putem komercijalnih banaka koja će dijelom biti obezbijeđena garancijom Garancijskog fonda. Također, ova mjera je izuzetno i korisna sa aspekta obezbjeđenja stabilnosti bankarskog sektora kao generatora razvoja svake ekonomije.”, izjavio je v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH dr. sc. Semir Fejzić.

Ispred Sberbank BH ugovor su potpisali predsjednik Uprave Jasmin Spahić i član Uprave Enver Lemeš. 

Vlade Federacije BiH je usvojila pet kreditno-garantnih programa s ciljem podrške za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za mikro, mala i srednja preduzeća, za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, te za izvoznike i za velika preduzeća.

Koliko je koristan ovaj članak?

PROČITAJTE:  Gimnazija za tvoju sigurnu i sretnu budućnost!

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima