-1.2 C
Sarajevo
Poslovne vijestiSajam inovacija i poduzetništva: Inovacija godine otišla u ruke inovatorima iz Slovenije

Sajam inovacija i poduzetništva: Inovacija godine otišla u ruke inovatorima iz Slovenije

Prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” održan je u protekla dva dana u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma okupivši 237 izlagača

Od toga su 165 štandova zauzeli mali i srednji biznisi, 50 inovatori, a na 22 virtuelna štanda predstavili su se investitori i organizacije koje podržavaju biznise. Izlagači su bili iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Prema Google analitici, tokom dva dana, Sajam inovacija i poduzetništva je imao 1.216 registriranih posjetitelja iz 32 države i 101 grada koji su napravili 45.000 pregleda različitih sadržaja Sajma.

Direktorica startupa Beyond 42 iz Srbije na čijem se softverskom rješenju www.CollectiVibe.com održao i Sajam “Sarajevo 2020” Dušanka Ilić podijelila je s publikom kako je došla na ideju virtualnih sajmova i naglasila kako bi, na osnovu dosadašnjeg iskustva, između granta od 50.000 eura i dva kvalitetna poslovna kontakta, uvijek izabrala ovo drugo.

Osnivač i direktor Veritas Genetics Mirza Cifrić osvrnuo se na revoluciju koja se dešava u oblasti genetike i DNK tehnologija.

– Ne smijemo dopustiti da nam revolucija promakne. Imamo zdravstvo, imamo znanje, imamo mlade ljude, a u posljednjih 15 do 20 godina smo napravili i veoma dobru tehnološku bazu. Budućnost regiona je u IT tehnologijama koje se bave genetikom – kazao je.

Osnivač i direktor Rimac Automobila i Greyp Bikesa Mate Rimac kazao je da dobra ideja ne znači mnogo ako se ne uloži mnogo rada i truda u njenu realizaciju.

– Da biste uspjeli, morate biti izvrsni u svim segmentima, od običnog e-maila do prezentacije. Morate biti spremni na puno odricanja i puno rada. Kada bi neko vidio jedan moj radni dan, ne znam da li bi se baš mijenjao sa mnom – poručio je Rimac, u čijim je kompanijama danas zaposleno 900 ljudi kojima će uskoro pokloniti udio u vlasništvu kompanija.

Nakon uvodnih obraćanja otvorene su virtualne sale s biznisima, inovacijama i investicijama, a u šest sala održano je i Regionalno takmičenje najboljih inovacija “Sarajevo 2020”.

Nagradu inovacija godine “Sarajevo 2020” i novčanu nagradu od 2.000 eura osvojio je tim inovatora iz Slovenije (Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina i Miran Mozetič) za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma.

Zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1.500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine (Zehrudin Osmanović, Nedžad Haračić, Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović) za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2.

Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske te Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), saopćeno je iz Fondacije Mozaik.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img