-1.2 C
Sarajevo
Poslovne vijestiSajam inovacija i poduzetništva: Promotivnim videom najavljen Sajam „Sarajevo 2020“:

Sajam inovacija i poduzetništva: Promotivnim videom najavljen Sajam „Sarajevo 2020“:

Sajam inovacija i poduzetništva – U organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, 23. i 24.11.2020. godine održava se prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“.

Sajam inovacija i poduzetništva će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.

Prema riječima organizatora, cilj ovog virtualnog (online) događaja je pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji.

Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” će na jednoj strani omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

Sajam inovacija i poduzetništva: Promotivnim videom najavljen Sajam „Sarajevo 2020“:
Sajam inovacija i poduzetništva: Promotivnim videom najavljen Sajam „Sarajevo 2020“: 2

Online štandovi će omogućiti  malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma inovacija i poduzetništva. Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od €13.500, kao i titula „Inovacija godine 2020“ koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora.

„Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo na organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu,  Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 eura kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na Sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže.“ rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač Sajma „Sarajevo 2020“.    

Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije „Rimac Automobili“ i „Greyp Bikes“ iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je osnivač i vlasnik „Veritas Genetics“, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište. 

Suorganizator Sajma je Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija koja se održava već 11 godina u Sarajevu.

„Sarajevo Business Forum već je organizirao pet online panela na kojima smo sa domaćim stručnjacima i Bosancima i Hercegovcima, našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije. Također, 20–ak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremili su dokument, radnog naziva – „Mi to možemo“, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Osim ove tri industrije, ključno za razvoj jedne ekonomije su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija. Bit će to prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom region da krene naprijed”, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator Sarajevo Business Foruma.

Pored Sarajevo Business Foruma u organizaciju regionalnog virtualnog Sajma inovacija i poduzetništva podržali su i Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH), Svjetska federacija inovatorskih organizacija (IFIA), Udruga inovatora iz Hrvatske (UIH), Savez pronalazača Beograda, Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije (NAIM) te Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Slovenija).

Sajam će se održati virtualno, preko online softvera Collectivibe uz tehničku podršku Agencija MaŠta (BiH) i Beyond 42 (Srbija). Radni jezici Sajma su bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski.

Prijave za Sajam inovacija i poduzetništva su besplatne do 10.11.2020. godine, a detaljne informacije i obrasci za prijavu su dostupni u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.

Dodatne informacije o Sajmu je moguće dobiti putem email adrese: [email protected].

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img