Prvi vjetropark EPBiH biće skoro završen do kraja godine

()

Vjetropark EPBiH “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa, danas je obavljen prvi specijalni transport opreme za Vjetropark “Podveležje”.

U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri segmenta tornja, pojedinačne dužine od 14 do oko 29 metara.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Senad Salkić prisustvovao je realizaciji prvog transporta kada je kazao da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove fabrike u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

– Očekujemo da u narednom periodu, svake noći bude vršen njen transport na gradilište. Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog plana do kraja ove godine najveći dio Vjetropark EPBiH biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu naredne godine pokrenuli proizvodnju električne energije – naglasio je Salkić.

U narednim danima, na gradilište Vjetroparka bit će transportirano preostalih 57 segmenata tornjeva vjetroagregata i 45 lopatica.

S obzirom na to da je svaka pojedinačna lopatica duža od 55 metara i teži više od 11 tona, prilikom njihovog transporta na dijelovima saobraćajnice s krivinama manjeg radijusa, bit će korištena posebna jedinica – blade lift kojom će lopatice biti podizane u vis, kako bi prolazak kroz krivinu mogao biti obavljen.

Za potrebe vangabaritnog transporta opreme za Vjetropark EPBiH, Granični prijelaz Metković u Hrvatskoj predviđen za putnički promet, privremeno je preimenovan u prijelaz za robni promet uz osiguranje uvjeta za prolazak pojedinih segmenata opreme.

Vjetropark “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Montaža vjetrogaregata koji se pojedinačno sastoje od tornja s četiri segmenta, gondole s glavčinom i tri lopatice, bit će izvođena sukcesivno s dvije dizalice, kako bi proces instalacije bio obavljen u što kraćem roku.

Vjetropark EPBiH “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivrede BiH.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako da otvorite prodavnicu kuhinjske opreme (UPUTSTVO)

Kako da otvorite prodavnicu kuhinjske opreme - Već nekoliko godina unazad primjetili smo da je kuhanje veoma popularno, a i na malim ekranima smo...

Internet komunikacija je neophodna za svako poslovanje

Internet komunikacija - U današnje vrijeme internet je neophodan medij na kojem bi trebale biti prisutne sve firme, neovisno o industriji u kojoj se...

Marketing plan – Zašto je važan za vaš biznis ?!

Šta je marketing plan - U poslovnom svijetu ekstremno je važna organizacija. Uz pomoć organizacije pola posla je već urađeno. Stoga bez obzira na...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.