20.5 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiPrva digitalna platforma prodaju namještaja u Bosni i Hercegovini

Prva digitalna platforma prodaju namještaja u Bosni i Hercegovini

Prateći svjetski i regionalni trend, ekipa okupljana oko projekta Simperfect napravila je prvu digitalnu platformu za promociju i prodaju namještaja iz BiH namjestaj.shop, piše poslovni portal poslovne.com.

S tim u vezi, biznis portal poslovne.com razgovarali su sa Samirom Avdić, voditeljicom ovog projekta.

Agencija za promociju SIMPERFECT je realizator ovog projekta, odakle ideja i kada ste krenuli?


Ideja posebnih usluga za prodaju i promociju u sektoru namještaja je proizašla iz samog iskustva i rada u ovom sektoru u odijelu marketinga i prodaje. Uvidjevši da se jako malo pažnje poklanja promociji i prodaji na domaćem tržištu ali i zajedničkom predstavljanju na inostranim tržištima, odlučili smo da napravimo platformu koja će uvezati sve tri strane u ovom lancu.

Šta podrazumjeva platforma i kako ste uspjeli uvezati sve tri pomenute strane?


Namjestaj.shop je prva platforma za promociju i prodaju namještaja iz Bosne i Hercegovine. Prateći svjetski i regionalni trend, odlučili smo tržištu drvno-prerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini ponuditi moderan način promocije, prodaje i kupovine. Napravili smo jedinstvenu platformu proizvođača namještaja iz Bosne i Hercegovine koja je svojevrstan online sajam namještaja sa stalnom postavkom. Na engleskom, njemačkom i bosanskom jeziku, proizvođače predstavljamo partnerima i kupcima iz zemlje, Europe i svijeta. Poseban dio platforme je i online prodavnica u kojoj će kupci iz Bosne i Hercegovine moći pregledati i kupiti Vašu najnoviju kolekciju ili outlet program.

prva digitalna platforma prodaju namještaja u bosni i hercegovini
Prva digitalna platforma prodaju namještaja u Bosni i Hercegovini

Kojim proizvođačima je namjenjena platforma?

Svim proizvođačima namještaja, od malih stolarskih radnji do velikih kompanija koji proizvode i prodaju namještaj u Bosni i Hercegovini. Želimo biti na usluzi svim proizvođačima i prodavačima namještaja te kupcima olakšati izbor i kupovinu namještaja proizvedenog u našoj zemlji. Dodatno planiramo ponudu proširiti sa popratnim dekoracijama i asesoarom za kuću tako već imamo proizvođača autentičnih vunenih ćilima na platformi. U toku je posebna akcija za male obrtnike za registraciju u iznosu od samo 150 KM za godišnju pretplatu.

Kako ćete vršiti promociju naših proizvođača na inostranim tržištima?


Ako pogledamo druge države koje razvoj ovog sektora temelje na izvozu, možemo primjetiti da većina ima jednu bazu proizvođača koja je dostupna inostranim partnerima odnosno menadžerima nabavke i na taj način olakšavaju put do ostvarivanja saradnje. Inostranim partnerima platforma omogućava da na jednom mjestu pregledaju potencijale naših proizvođača i mogućnosti saradnje na osnovu asortimana, kapaciteta, vrste drveta i materijala I drugih bitnih pitanja.

PROČITAJTE:  Mikrokreditna fondacija Sunrise u Tuzli otvara još jednu kancelariju

Trenutno digitalna platforma pored profila i online prodavnice ima i DiA Kutak, o čemu se radi?


DiA Kutak je mjesto za dizajnere i arhitekte iz Bosne i Hercegovine kojima će biti pružena mogućnost da promoviraju svoj rad i projekte koje rade za naše ili inostrane kompanije. Mnogo je izvrsnih mladih ljudi u ovom sektoru koji daju dio sebe za razvoj ovog sektora i podizanje na jedan viši nivo i bitno je da im damo prostor i dodatnu priliku.

Obzirom da ste svaki dan u kontaktu i razgovoru sa proizvođačima namještaja iz cijele BiH, sa kojim problemima se najčešće suočavaju i koji je način da se doprinese riješavanju ovih problema?


Najčešći problem koji se spominje je nedostatak obrazovane radne snage. U ovom dijelu proizvođači imaju velike troškove jer su primorani da nove radnike obučavaju te u većini slučajeva po tri mjeseca nemaju prinos od njihovog rada. Rješenje koje oni predlažu je uvođenje neophodnih smjerova u srednje škole odnosno uvezivanje tržišta rada sa obrazovanjem kako bi se uskladila ponuda i potražnja radne snage. Agencija će u narednom periodu pokrenuti kampanju kako bi donosioci odluka u ovoj oblasti bili upoznati sa navedenim problemom te pokrenuti razgovore između obrazovnih i vladinih institucija te proizvođača.

Digitalna platforma je već uspjepna. Da li imate i druge planove kada je u pitanju razvoj platforme?

Svakako da ćemo iz dana u dan pratiti tržište te se i mi razvijati u tom pravcu. Imajući u vidu trenutnu situaciju, planiramo veliki online sajam namještaja kao i rasprodaju sajamskih proizvoda nakon završetka sajma. Planiramo proširiti lanac te uključiti i prodavce repromaterijala za proizvođače namještaja na platformu a aplikacija namjestaj.shop je u pripremi.

Za kraj, kakva je povratna informacija od proizvođača i da li uviđaju prednosti koje im digitalna platforma nudi?

Prezadovoljni smo reakcijama proizvođača i svih ostalih strana kojima je prezentovana platforma, svi smatraju da je ideja odlična i upravo ono što je potrebno ovom sektoru u BiH. Imamo dobar odziv registrovanih već u prvih mjesec dana a finansijsku podršku smo dobili od Vlade Kantona Sarajevo kao i administrativnu podršku od VTK BiH. Još jednom pozivamo sve proizvođače namještaja iz Bosne I Hercegovine da iskoriste promotivne pakete i registruju su na prvu platform za prodaju i promociju namjestaja iz Bosne i Hercegovine.

Za sva dodatna pitanja vezano za namjestaj.info pišite na: info@namjestaj.shop ili pregledajte stranicu www.namjestaj.shop i profile namjestaj.shop na društvenim mrežama.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima