-0.1 C
Sarajevo
Poslovne vijestiPronađite kvalitetne prirodne sokove i sušeno voće i povrće 'Voćar Piramide'

Pronađite kvalitetne prirodne sokove i sušeno voće i povrće ‘Voćar Piramide’

Vlasnik kompanije “Voćar Piramida” Suljo Selimović, proizvođač i prerađivač voća iz Visokog, proizvodi kvalitetne prirodne sokove i sušeno voće i bilje, piše biznis portal poslovne.com.

Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže kompaniji da izađe na tržišta Evropske unije i poboljša ambalažu, marketing i online komunikacije.

  • Ja sam inžinjer elektrotehnike. Trideset i pet godina sam radio u naftnim kompanijama širom svijeta i vodio projekte vrijedne stotine miliona dolara. U jednom trenutku mi je to postalo previše i odlučio sam se vratiti kući na porodični voćnjak u predgrađu Visokog – kazao je Selimović.

Razmišljajući kao inžinjer, Selimović je znatno ranije počeo pripremati teren za svoj povratak. Već 2003. godine je počeo kupovati zemlju i zasađivati voćnjak površine 11 hektara, a 2007. je osnovao kompaniju.

Ovisno o sezoni, njegov voćnjak daje 40 do 60 tona jabuka, šljiva i krušaka. Međutim, njegov plan je uvijek bio raditi sa malim poljoprivrednicima iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz projekta Sweden/USAID FARMA II.

  • Od 2007. do 2014. godine smo radili samo sa svježim voćem. Posao se brzo razvijao. Od lokalnih poljoprivrednika smo otkupili i izvezli oko 3.000 tona voća, uglavnom u Njemačku. Međutim, kada je EU 2014. godine uvela prelevmane na uvoz voća tržište se promijenilo. U maju te godine pretrpjeli smo i razorne poplave, tako da smo morali preispitati naš način poslovanja – objasnio je Selimović.

Prelazak na preradu voća je bio sljedeći korak kompanije.

  • Krajem 2014. godine pohađali smo obuku u Njemačkoj o tehnologiji prerade voća i započeli s proizvodnjom prvih voćnih sokova već 2015. Poučeni dešavanjima iz 2014. godine smanjili smo količine i odlučili se za stabilniji, otporniji i dugoročniji poslovni put. Sada radimo sa 82 ugovorena poljoprivrednika i ovisimo jedni o drugima u pogledu proizvodnje, prerade ​​i prodaje oko 150 tona voća i bilja svake godine – naveo je.

Proizvodnja sokova u Voćar Piramidi postepeno je porasla sa 15.000 litara u 2017. godini na 80.000 litara u 2019. Danas proizvode 13 različitih prirodnih voćnih sokova, te suho voća (šljive i kruške) i bilje. Svi ovi proizvodi se prodaju pod robnom markom “Our Nature”.

  • Mnogo smo uložili u poboljšanje kvaliteta naših proizvoda i uspjeli da im produžimo rok trajanja do 12 mjeseci bez upotrebe konzervansa. Prošle godine smo također uveli HACCP standard. Uspjeli smo napraviti odlične proizvode, ali potrebna nam je pomoć u marketingu i promociji. Ovdje nam je od velike pomoći bio projekt FARMA II – kazao je Selimović i dodao da jedna osoba ne može biti stručnjak na svim poljima.

Prvi put je stupio u kontakt sa Sweden/USAID FARMA II projektom krajem 2018. godine, kada je kompanija Voćar Piramida sudjelovala u radionici o marketingu i grafičkom dizajnu. Njihova saradnja sa projektom je intenzivirana početkom 2020. godine kada su organizovani seminari o brendiranju i marketingu proizvoda, kao i B2B sastanci s potencijalnim kupcem iz Švedske.

  • Seminari, sastanci i kasnije webinari u organizaciji projekta FARMA II pomogli su nam da shvatimo kojim putem moramo krenuti. Potražili smo dodatnu podršku od projekta i konsultanti FARMA II su prije nekoliko sedmica razvili plan marketinga i promocije za nas. Takođe su poboljšali našu ambalažu radi bolje promocije naših proizvoda i pripremili je za švedsko tržište. Informacije o proizvodima sada su dostupne na našem i švedskom jeziku – dodao je Selimović.

Sweden/USAID FARMA II projekat trenutno sarađuje s Voćar Piramidom na poboljšanju njihove komunikacije na društvenim mrežama, dok Selimović planira unaprijediti web stranicu kompanije i prisustvo na društvenim mrežama koje bi također bilo okrenuto stranim tržištima.

  • U međuvremenu, prva isporuka voćnih sokova i sušenog bilja poslana je u Švedsku tako da se nadamo daljem povećanju izvoza koji sada čini 15 posto naše prodaje – zaključio je.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img