17.7 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiPriča Denisa Čavkića: Prvi bolnički krevet sa oznakom 'Made in BiH'

Priča Denisa Čavkića: Prvi bolnički krevet sa oznakom ‘Made in BiH’

Denis Čavkić je uz podršku EBRD i kompanije Targer Engineering izradio plan dizajna i proizvodnje za prvi prototip ‘Made in BiH’ bolničkog kreveta, prenosi poslovni portal poslovne.com

Kad je Denis Čavkić kasno jedne večeri stigao kući iz svoje metaloprerađivačke kompanije “Č.J.” Bihać imao je veliko iznenađenje. Naime, pregledao je e-poštu gdje je bila poruka iz Njemačke. Pisali su iz Kinderlachena – NVO sa sjedištem u Njemačkoj koja podržava djecu u nevolji.

Nakon što je na televiziji vidjela Denisovu kompaniju, jedna bosanska porodica kontaktirala je bh. nevladinu organizaciju. Pitali su da li “Č.J.”. može prilagoditi bolnički krevet za svog sina. Bio je prikovan za krevet zbog teške bolesti. Denisu je ovaj e-mail bio tužan podsjetnik na okrutnu stvarnost. Moderni, funkcionalni bolnički kreveti nisu toliko dostupni na tržištu u Bosni i Hercegovini kao drugdje.

Denis je bio spreman pružiti ruku pomoći. Sjećajući se da je i on pretrpio ozljedu koja ga je skoro ostavila paralizovanim.

Upravo je taj mail otvorio nova vrata za bihaćku kompanija za zavarivanje metala. Tokom pandemije izgubila je svoje glavne kupce iz sektora autoindustrije.

Uz pomoć EBRD-a i konsultantske kuće Targer Engineering and Consulting iz Sarajeva, sada imaju jedinstven proizvod. Prvi bolnički krevet sa oznakom ‘Made in BiH’, navodi se u EBRD-om članku o uspjehu ove kompanije.

Skromni počeci

Denis je napustio svoj rodni grad kako bi se pridružio svojoj braći i sestrama u Austriji prije izbijanja rata. Tamo je naučio zanat za zavarivanje i počeo pomagati svom bratu Fadilu. Željeli su da ožive očev posao prerade drveta koji je zatvorio radnju 80-ih.

Iako je na poslu pretrpio strašnu ozljedu noge i izdržao bezbroj operacija. Svu svoju energiju je usmjerio u njihov zajednički projekat.

Braća su radila tokom sedmice, a vikende su koristili za putovanje do svoje male pilane u Bihaću. Tu su obučavali svoje zaposlenike i prenijeli znanje i iskustvo stečeno u Austriji.

“Odrasli smo siromašni. Početak je bio najteži. Ali sav novac koji smo zaradili stalnim poslovima reinvestiran je u radionicu. Nekoliko mašina koje smo mogli kupiti za proizvodnju i sastavljanje metalnih komponenata”, kaže Denis.

PROČITAJTE:  AS Holding nastavlja sa inovacijama, Tako lako Vispak rižoto koje štedi vrijeme

Denis i Fadil su 2004. godine napustili preradu drveta. Preusmjerili su svoje poslovne aktivnosti u potpunosti na obradu metala i izgradnju.

Čak i usred ekonomske krize 2009. godine, “Č.J.” je poslovao izuzetno dobro, zapošljavajući sve više radnika i povećavajući proizvodnju.

Korak po korak, njihovo je poslovanje preraslo u vodeću bihaćku kompaniju za zavarivanje. A sada montira turbine i proizvodi dijelove za dizalice i kotlove koja prodaju poznatim građevinskim kompanijama širom Europske unije.

Ipak, na vrhuncu pandemije koronavirusa, “Č.J.” je izgubio klijente automobilske industrije koji su bili jedni od najvećih kupaca. Njihova prodaja i dobit su zbog toga naglo opali.

Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore

Ali kako kaže stara poslovica, “kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore”. Denis i Fadil brzo su utvrdili prazninu na lokalnom tržištu za nove bolničke krevete.

“Shvatili smo da već imamo sposobnost proizvesti 80 posto tog kreveta. Ali nedostajalo nam je iskustva i znanja da lansiramo vlastiti proizvod. Na konkurentnom tržištu morali smo uzeti u obzir mnoge čimbenike poput istraživanja i razvoja. Tada smo se za pomoć obratili EBRD-u”, kaže Denis.

Uz podršku WB EDIF Evropske unije, EBRD kontaktirao kompaniju sa Targer Engineering and Consulting kako bi pomogao u izradi plana dizajna i proizvodnje za njihov prvi prototip ‘Made in BiH’.

“Ako se osvrnem unazad i zapitam se jesam li donio ispravnu odluku za naš posao, mislim da je bio ispravan. Mogućnost isticanja našeg prvog originalnog proizvoda probudila je takav entuzijazam. Kao i pozitivnost u našem timu da je zamalo započeo vlastiti život”, ističe on.

Kompanija je donirala prototipove bolnicama i zdravstvenim ustanovama. A sada razgovara o uvođenju njihovih mobilnih, ergonomskih kreveta sa nekoliko fondacija u zemlji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima