Po prvi put u BiH – Uspješno održan prvi program za mlade talente kompanije Huawei Technologies

()

Program za mlade talente kompanije Huawei Technologies “Seeds for the future” namijenjen studentima infokomunikacijskog inženjeringa po prvi put je održan u Bosni i Hercegovini prošle sedmice

Mladi talenti su prošli obuku o 5G mreži, umjetnoj inteligenciji i cyber bezbjednosti, a takođe su imali prilike da uče i o teorijama liderstva i kineskoj kulturi.

Pokrenut 2008. godine, program “Seeds for the Future” već duži niz godina održava se u Kini, u sjedištu kompanije Huawei, a u programu su do sada učestovali studenti iz cijelog svijeta, a stotine iz Evrope. U sklopu programa studenti su do sada imali prilike da borave u Shenzhenu i da upoznaju tehnologije razvijene i primijenjene od strane vodeće infokomunikacijske kompanije.

Osnovni cilj SEEDs projekta je da omogući studentima da steknu stvarno, praktično i iz prve ruke iskustvo jedne od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Zbog pandemije koronavirusa Huawei svoj program za talente ove godine organizuje u digitalnoj formi, a sastoji se od intenzivnog online treninga u trajanju od jedne nedjelje. nakon pandemije, program će se ponovo nastaviti u Kini.

Ovo je bila prva godina u Bosni i Hercegovini u kojoj je 10 studenata infokomunikacijskog inženjeringa, od 9. do 13. novembra pristupilo globalnom programu SEEDs i imalo priliku da nauči pionirske IT tehnologije. Osim o 5G mreži kao novoj generaciji mobilnih mreža, intenzivan digitalni kurs u trajanju od nedjelju dana pružio im je uvid u međunarodne prakse u oblasti cyber bezbjednosti i umjetne inteligencije. Takođe, imali su prilike da uče o teorijama liderstva i upoznaju kinesku kulturu.

Studenti iz BIH u programu su učestvovali zajedno sa mađarskim, slovenačkim i kiparskim kolegama. Na kraju obuke, svi studenti koji su uspješno položili završni ispit, od kompanije su dobili Huawei sertifikate i različite nagrade.

“Smatram da je ova sedmica bila zaista lijepo iskustvo za sve nas, i da smo mogli čuti mnogo zanimljivih stvari, koje će nam svakako koristiti u budućem radu. Obavezna predavanja koja smo trebali odslušati su jako lijepo urađena, jasna i jednostavna za praćenje. Pored toga bih željela naglasiti i da su livestreamovi bili veoma interesantni. Još jednom Vam se zahvaljujem na prilici za učešće, i drago mi je što smo moje kolege i ja bili prvi učesnici iz Bosne i Hercegovine”, rekla je Amina Tanković, studentica sa Univerziteta u Sarajevu o programu nakon finala.

“Naročito mi se sviđaju kursevi koji govore o cloud computingu jer već duže vrijeme istražujem i izučavam to polje, pa sam zbog toga i kao advanced kurs izabrao cloud computing”, istakao je student Anes Uglješa i pozvao kolege da se prijave sledeće godine.

Xu Kun, direktor kompanije Huawei za Bosnu i Hercegovinu istakao je da je veoma ponosan na studente iz Bosne i Hercegovine.

“Njihova znanja iz oblasti ICT apsolutno su u skladu sa ostatkom svijeta. Kako su infokomunikacije značajno promjenile modele poslovanja i korisnička očekivanja, upravo ovi treninzi postaju ključni u podučavanju mladih talenata izazovima moderne, digitalne, poslovne ere”, rekao je Xu Kun.

O kompaniji Huawei

Huawei je vodeći globalni dobavljač infokomunikacijske tehnologije (ICT) infrastrukture i pametnih uređaja, osnovan 1987. godine. Imamo više od 194.000 zaposlenih, a poslujemo u više od 170 zemalja i regiona, opslužujući više od tri milijarde ljudi širom svijeta.

Naša vizija i misija je da donesemo digitalnost do svake osobe, doma i organizacije za potpuno povezan i inteligentan svijet. U tom cilju ćemo podsticati sveprisutnu povezanost i promovisati jednak pristup mrežama; donijećemo cloud i umjetnu inteligenciju na sve četiri strane svijeta kako bismo Vam pružili vrhunsku kompjutersku snagu tamo gdje Vam je potrebna; izgradićemo digitalne platforme da pomognu svim industrijama i organizacijama da postanu efikasnije i dinamičnije; redefinisaćemo korisničko iskustvo sa umjetnom inteligencijom, čineći ga personalizovanijim za ljude u svim aspektima njihovog života, bilo da su kod kuće, u kancelariji ili napolju.

Za više informacija posjetite www.huawei.com.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako da otvorite prodavnicu kozmetike ? (UPUTE)

Kako da otvorite prodavnicu kozemtike - Ako ste vješti u oblasti šminkanja, poduzetni ste i želite svoj biznis, možda ste spremni da otvorite sopstvenu...

9 kreacija 21. stoljeća koje će oblikovati narednih 100 godina!

9 kreacija 21. stoljeća - Koji je najznamenitiji dizajnerski komad 21. stoljeća? Ovisi koga pitate. Robbreport je proveo anketu među nekima od najutjecajnijih kreativnih...

Ovo trebate znati pri kupovini novog mobitela !

Tehno savjeti pri kupovini novog mobitela a su itekako dobrodošli. Pogledajte nekoliko stvari koje trebate znati pri odabiru vašeg novog smartphona Svakako, prva i najbitnija...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.