PoslovnePoslovne vijestiOvo su najtraženiji poslovi u današnje vrijeme

Ovo su najtraženiji poslovi u današnje vrijeme

Najtraženiji poslovi – Na tržištu rada se pojavljuju novi poslovi i veća je potražnja za stručnim radnicima, piše biznis portal poslovne.com.

Pandemija koronavirusa unijela mnogobrojne promjene u navikama, načinu funkcionisanja poslovanja i dinamici života. Te, nije iznenađujuća činjenica da se na tržištu rada pojavljuju novi poslovi. Mijenja se poredak potraživanja stručnih radnika u različitim oblastima koje uzimaju primat.

Prema podacima LinkedIn-a i drugim istraživanjima, najtraženiji poslovi su:

  • radnici u trgovinama,
  • operatori računarskih sistema,
  • tekstilni radnici,
  • zdravstveni radnici,
  • zaposlenici u skladištu,
  • psiholozi,
  • marketinški stručnjaci
  • vozači i dostavljači.

Prilika u poljoprivrednoj proizvodnji

Jednako tako pojavljuje se sve veća potreba za okretanjem poljoprivredi i traženjem te radne snage. Ukoliko pandemija potraje, mogao bi se pojaviti fenomen ‘samodostatnosti’ država zbog smanjenja uvoza. Proizvodnja vlastite hrane tako bi mogla postati prioritet.

Postoje, dakle, mnogi sektori koji prijeko trebaju radnike u industrijama koje nam pružaju podršku i usluge neophodne kroz ovu pandemiju.

Važni radnici u uslužnim djelatnostima

Glavna područja zapošljavanja danas su zdravstvo, organizacije za samoupravu i lanci opskrbe hranom, i to su i najtraženiji poslovi. Jer potrebni su profesionalci na svim razinama radnog procesa.

Ukoliko imate neke od vještina potrebnih za ove sektore prognozira se veći broj novih radnih mjesta u narednom periodu.

Zdravstvo – ključni sektor u periodu pandemije

Ustanove koje pružaju zdravstvenu njegu prve su na udaru u vrijeme pandemije i svaki par stručnih ruku izuzetno je značajan.

Zdravstveni radnici ključni su za borbu protiv krize COVID-19. U cijelom svijetu na hiljade zdravstvenih radnika vraćaju se u svoje domovine ili izlaze iz penzije da bi promijenili situaciju. Ali i dali svoj doprinos u što lakšem i uspješnijem prevladavanju cijele pandemije, ali potrebno je još.

Budućnost IT sektora nakon pandemije


Dobre vijesti stižu za radnike u IT i biznis sektoru jer to su najtraženiji poslovi. Pored potražnje koja će za njima biti povećana, to će ujedno biti i najplaćeniji sektori.

Najveća plata u IT sektoru

Naime, plata koju će ovi stručnjaci moći da zarade, bit će i nekoliko puta veća od prosječne.

Ukoliko želite siguran posao sa dobrom platom, a imate afinitete prema tehnici i kompjuterima, najbolje je da gradite karijeru u programiranju ili dizajnu.

Istraživanja kažu da će u periodu od 2018. do 2022. ova industrija zaposliti čak 42.200 radnika, dok je u 2019. godini prosječna plata na godišnjem nivou iznosila zavidnih 77.733 eura.

Razvijanje softvera naziva se žilom kucavicom IT sektora i jedna je od najperspektivnijih oblasti. Nije dovoljno reći da ovo zanimanje neće biti ugroženo pandemijom. Već se mora naglasiti da se očekuje i snažan rast u ovom sektoru. Obzirom da borba protiv virusa zahtjeva kreiranje i razvoj mnogobrojnih medicinskih aplikacija.

Trgovački lanci opskrbljuju stanovništvo hranom za vrijeme pandemije

Trgovci prehrambenom robom u vrhu su prioriteta trenutne pandemije. Radnici skladišta i prehrambene trgovine su itekako potrebni. Kako bi na našim policama redovno održavane dovoljne količine hrane i ostale neophodne zalihe, posebno u slučaju totalnog “lockdown-a”.

Kako bi udovoljili ovoj neviđenoj potražnji, trgovci širom svijeta zapošljavaju dodatno osoblje. Ukoliko ste se našli bez posla zbog privremenog zatvaranja tvrtke, ovo bi mogla biti prikladna alternativa.

Šta da radite ukoliko niste stručni za tražene sektore?

Rezultati najnovijih istraživanja ne znače da ljudi koji nisu obučeni za rad u nekoj od ovih oblasti treba da budu obeshrabreni.

Promjena karijere, posla i profesionalnih interesovanja u 21. stoljeću veoma je česta pojava i, što je još važnije, danas realno ostvariva.

Promjena karijere i doškolovavanje

Svi koji su ostali bez posla, a nisu stručni za druge poslove kao alternativu. Svakako mogli bi da razmisle o doškolovavanju, pohađanju nekog kvalitetnog kursa. Takođe, sticanju priznatih IT i biznis certifikata i da na taj način sebi obezbjede posao koji će biti tražen u budućnosti.

Stoga, ukoliko želite da pronađete posao koji će biti tražen i nakon pandemije, ovi podaci svakako mogu biti polaznica i početak dugoročnog planiranja. ili razmišljanja o promjeni karijere – mogućnosti koje imate na raspolaganju su mnogobrojne.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima