PoslovnePoslovne vijestiOsam novih poduzetnica započele vlastite biznise u Žepću!

Osam novih poduzetnica započele vlastite biznise u Žepću!

Ženama u Bosni i Hercegovini potrebne su inspirativne priče i poslovno okruženje koje će ih podržati kako bi se odvažile na osnivanje vlastitog biznisa

Toga su bili svjesni Razvojna agencija Žepče (RAŽ) i Općina Žepče kada su započeli “Program podrške marginaliziranim grupama” koji je trenutno u završnoj fazi implementacije, te je uz njihovu pomoć osnovano osam novih biznisa u vlasništvu žena koje su uspješno zakoračile u poduzetništvo i samozaposlile se.

“Svakako da jedna priča uspješne žene donosi druge nove uspješne priče o ženama poduzetnicima. Poput lančane reakcije, ženama je potreban tzv. okidač da se hrabro ‘puste’ niz poduzetničke vode. Pri tome ne treba zaboraviti da za biznise treba kreirati poslovno okruženje u lokalnoj zajednici u kojoj se otvaraju novi bzinisi. Općina Žepče i RAŽ su to odavno prepoznali i kroz mjere financijske podrške, kao što je i ova u okviru programa PPMG, podržati ideju žena za osnivanjem vlastitih biznisa”, rekla je za Akta.ba Branka Janko, direktorica RAŽ-a.

Pojašnjava i da se kroz druge projekte promiče poduzetništvo žena, ali i kako svaki drugi vid poduzetništva, u bilo kojem sektoru, treba podršku lokalne zajednice da bi bilo održivo i moglo doprinijeti novim zapošljavanjima u ovoj općini.

“Ukupno devet biznis ideja iz oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanatstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti sa područja općine Žepče dobilo je podršku, no nažalost, jedna aplikantica je morala odustati iz osobnih razloga”, pojasnila je ona.

U okviru projekta osnovana je firma za izradu limene obloge za izolaciju “Izolacije Filipović”, kozmetički studio “Elysee”, “Eko agro farma”, čija je vlasnica osvojila i nagradu za najbolji potez u turizmu u ljeto 2019. godine, Poljoprivredna djelatnost “Habab”, Poljoprivredni obrt “SM”, koji se bavi preradom i otkupom voća i povrća, Obrtnička djelatnost “Mina”, Poljoprivredni obrt “Red-Gold” i Fast food “Asy” koji u svojoj ponudi nudi domaća jela i sve vrste pita.

Osim financijske podrške, koja je iznosila minimalno 5.000 KM a maksimalno 10.000 KM po biznisu, korisnice su imale i mentorsku podršku koju im je pružila Razvojna agencija Žepče uz pomoć KULT-a.

“Ova pomoć sastojala se od savjetodavne pomoću u oblasti project menadžmenta, upravljanja financijama i marketinga i promocija. Posebno se pokazala značajnim obzirom da su se korisnice suočile i sa posljedicama pandemije COVID 19 i da su u tom period morale iznalazite načine kako da održe vlastito poslovanje u čemu im je RAŽ bila od velike pomoći. Potvrda tomu je da ni jedna korisnica nije donijela odluku o prekidu rada i da sve nastavljaju sa planiranjem razvoja svojih biznisa”, rekla je Janko.

Općina Žepče potpisnica je ugovora o zajedničkoj implementaciji programa podrške marginaliziranim grupama sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Instititutom za razvoj mladih KULT.

“Jedan od razloga uključivanja Općine Žepče u ovaj project jeste naša potreba stalnog unapređenja politika i programa za stalnu podršku i poticaj poduzetništvu marginaliziranih grupa žena. Cilj Programa je podići svijest o samozapošljavanju žena, rušenje stereotipa, povećati broj žena poduzetnica, potaknuti kreativni potencijal među ženama te ohrabrivanje žena za pokretanjem samostalnog biznisa”, objasnila je.

Na javni poziv koji je raspisala Općina Žepče prijavilo se 13 osoba a odabrano je njih devet.

“Pravo prijave imale su žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene mlađe od 30 godina, žene sa invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, dugoročno nezaposlene žene koje žive u općini Žepče. Kriteriji koji su se koristili prilikom odabira najboljih odnosili su se na kvalitet Poslovnog plana, vrstu djelatnosti, inovativnost, uticaj na životnu sredinu, održivost po završetku projekta. Poslovne ideje koje su se mogle prijaviti su mogle biti iz svih djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, izuzev originalnih ideja i ideja vezanih za turizam i domaće proizvode, i pod uvjetom da se realiziraju na području općine Žepče”, navela je Janko.

Napomenimo da je u okviru Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je pokrenut od strane USAID-a, a provodi ga Institut za razvoj mladih KULT, bilo osigurano 40.000 KM, a isto toliko je sufinancirala i općina Žepče.

Koordinator projekta za Općinu Žepče je Razvojna agencija Žepče. (Akta.ba)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima