Bh. oklopno vozilo ‘Despot’: Razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu od 14 tona

()

Oklopno vozilo “Despot” vrhunskih performansi koje je namijenjeno obavljanju širokog spektra policijskih i vojnih zadataka proizvedeno je u kompaniji Tehnički remont Bratunac

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom obavljenju širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Snaga motora je 240 kW (322 HP pri 2200 o/min), sa automatskim šestostepenim mjenjačem i dvobrzinskim razvodnikom pogona sa blokadom diferencijala i parking kočnicom. Ima sistem pogona na 4 točka sa nezavisnim vešanjem, centralni sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima, sistem protiv blokiranja kočnica (ABS) i širok spektar standardne opreme. Pneumatici su veličine 395×85 R20.

Bh. oklopno vozilo 'Despot': Razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu od 14 tona
Bh. oklopno vozilo 'Despot': Razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu od 14 tona 2

Može da radi na temperaturama u rasponu od -30°C do + 50°C. Vozilo je opremljeno alternatorom snage 100A i sa dvije baterije 2x12V 240Ah, koji napajaju vozilo električnom energijom. Poseduje dva asimetrična rezervoara goriva ukupne zapremine 400 litara.

DESPOT razvija brzinu i preko 120 km/h, sa mogućnošću savladavanja nagiba od 50%, bočnih nagiba do 30%, vertikalnih prepreka od 0,5m, vodenih prepreka do 1,1 sa prilaznim uglom od 40° i izlaznim uglom od 43°. Ukratko, vozilo poseduje odlične performance za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena i prepreka.

Balistička zaštita vozila je nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN1522 ili, opciono zaštita nivoa 3 prema STANAG 4569. Zaštita od eksplozija sa zaštitom nivoa 2a i 2b prema STANAG 4569.

Dužine je 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

Riječ je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, naglasio je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

“Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su učestvovali u izradi ‘Despota’, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike”, rekao je Ristić.

Despot komforno može primiti devet članova posade s punom opremom i da ponese teret veći od 3 tone. Kako je objavljeno na stranici bratunačke kompanije, vozilo je moguće nadograditi borbenim stanicama, daljinski ili direktno upravljanim. Vozilo ima visok nivo balističke i zaštite od eksplozija.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako otvoriti Agenciju za grafički dizajn?

Kako da otvorite Agenciju za grafički dizajn - Ukoliko ste vješt grafički dizajner ili ste prosto zainteresovani za ovu oblast, evo kako da otvorite...

Zarada na YouTube! (BALKAN)

Zarada na Youtube, sa naglaskom na izuzetno popularne platforme poput Instagrama i YouTube-a, u zadnje je vrijeme postala popularna tema o kojoj se kroje...

Pokretanje online biznisa (Šta morate znati prije)

Internet je jedna od najboljih stvari koje su se firmama dogodile u posljednje vrijeme.  Osim što je izvor zabave, Internet sada postaje izvor prihoda i...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.