PoslovnePoslovne vijestiBh. oklopno vozilo 'Despot': Razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu...

Bh. oklopno vozilo ‘Despot’: Razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu od 14 tona

Oklopno vozilo “Despot” vrhunskih performansi koje je namijenjeno obavljanju širokog spektra policijskih i vojnih zadataka proizvedeno je u kompaniji Tehnički remont Bratunac

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom obavljenju širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Snaga motora je 240 kW (322 HP pri 2200 o/min), sa automatskim šestostepenim mjenjačem i dvobrzinskim razvodnikom pogona sa blokadom diferencijala i parking kočnicom. Ima sistem pogona na 4 točka sa nezavisnim vešanjem, centralni sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima, sistem protiv blokiranja kočnica (ABS) i širok spektar standardne opreme. Pneumatici su veličine 395×85 R20.

bh. oklopno vozilo 'despot': razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu od 14 tona
Bh. oklopno vozilo 'Despot': Razvija brzinu od 120 km/h, uz maksimalnu masu od 14 tona

Može da radi na temperaturama u rasponu od -30°C do + 50°C. Vozilo je opremljeno alternatorom snage 100A i sa dvije baterije 2x12V 240Ah, koji napajaju vozilo električnom energijom. Poseduje dva asimetrična rezervoara goriva ukupne zapremine 400 litara.

DESPOT razvija brzinu i preko 120 km/h, sa mogućnošću savladavanja nagiba od 50%, bočnih nagiba do 30%, vertikalnih prepreka od 0,5m, vodenih prepreka do 1,1 sa prilaznim uglom od 40° i izlaznim uglom od 43°. Ukratko, vozilo poseduje odlične performance za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena i prepreka.

Balistička zaštita vozila je nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN1522 ili, opciono zaštita nivoa 3 prema STANAG 4569. Zaštita od eksplozija sa zaštitom nivoa 2a i 2b prema STANAG 4569.

Dužine je 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

Riječ je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, naglasio je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

“Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inženjere koji su učestvovali u izradi ‘Despota’, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike”, rekao je Ristić.

Despot komforno može primiti devet članova posade s punom opremom i da ponese teret veći od 3 tone. Kako je objavljeno na stranici bratunačke kompanije, vozilo je moguće nadograditi borbenim stanicama, daljinski ili direktno upravljanim. Vozilo ima visok nivo balističke i zaštite od eksplozija.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima