27 C
Sarajevo
NaslovnicaPoslovne vijestiNajveća solarna elektrana u Hrvatskoj puštena u rad

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj puštena u rad

Najveća solarna elektrana – Hrvatska elektroprivreda (HEP) pustila je jučer u rad Sunčanu elektranu na ostrvu Vis, najveću solarnu elektranu u toj zemlji, vrijednu 4,1 milion eura.

Sunčana elektrana Vis (SE Vis) prva je od sedam HEP-ovih solarnih elektrana čije je puštanje u rad predviđeno u perodu 2019-2023. u okviru ciklusa izgradnje vrednog 99,4 miliona eura.

Izgradnjom solarne elektrane, ostrvo Vis dobilo je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost snabdijevanja električnom energijom, posebno u periodima povećane potrošnje tokom turističke sezone, prenosi Seebiz.

SE Vis je prva velika sunčana elektrana izgrađena na hrvatskim ostrvima. Elektrana snage 3,5 MW godišnje će proizvoditi, bez podsticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko 5,0 miliona KWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 domaćinstava.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Najveca solarna elektrana izgrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Elektranu su u rad pustili izaslanik predsjednika hrvatske vlade i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Ivo Milatić, i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

- Advertisement -
16,985LikesLikes
21,020PretplatnikaPretplati se