PoslovnePoslovne vijestiKako postati profesionalni šminker?

Kako postati profesionalni šminker?

Šminka i samo šminkanje danas je veoma popularno, samim tim pitanje kako postati profesionalni šminker postavlja se sada više nego ikada prije.

Svladale ste osnove šminkanja ali se iz dana u dan sve više i više zaljubljujete u to. Vesele vas silne boje, isprobavanje proizvoda na sebi ali volite tu i tamo srediti i svoje poznanice i drugarice.

Do sad ste najviše šminkale sebe, u običnim i neobičnim, posebnim i svakodnevnim prilikama ali voljele biste naučiti više?

Čak ste razmišljale o tom kako bi bilo šminkati druge i možda na neki nalin pretvoriti ljubav prema šminkanju u posao? Ili barem dodatni posao?

Šminkati sebe je jedno ali baviti se tim profesionalno sasvim drugo. Potrebno je da dobro poznavanje proizvoda ali i anatomije lica jer nije sve za svakog. Isto tako, nije jednostavno šminkati nekog pa sve i ako imate uputstvo kako osoba želi da izgleda.

Za šminkanje, bilo amatersko ili profesionalno najvažnija je praksa jer samo tako možete iste stilove prilagoditi različitim oblicima lica ali u isto vrijeme razvijati neku svoju posebnu tehniku po kojoj možete postati prepoznatljivi.

Ali, kako se uopšte postaje šminker?

Iako danas postoji neopisivo veliki broj pisanih i video uputstava o tom kako se nanosi puder, korektor, konturiše lice, radi ovo ili ono, ipak, ukoliko zaista želite da se bavite profesionalno šminkanjem to može samo da vam posluži u procesu istraživanja i pripremem terena za dalje.

Za jednog šminkera je jako važno da poznaje anatomiju ljudskog lica i sve što ide uz to. Morate biti upućeni prije svega u to kakva je to isušena a kakva suva koža, masna, mješovita i šta kojm tipu odgovara. Nije svaka podloga prilagodljiva, nije jedan korektor za sve vrste podočnjaka i ne možete svaku osobu konturisati na isti način.

U samom procesu učenja i na početku, predlažemo da se što više informišete o tom kakvi tipovi kože postoje a onda i proizvodima koji su im namijenjeni.  Nakon toga, izučavajte anatomiju ljudskog lica i informišite se šta najbolje odgovara spuštenim kapcima, šta starijim a šta mlađim osobama, kakve su ove a kakve one bore.

kako postati profesionalni šminker

Što više informacija i podataka, tim ćete sve to lakše da primjenite dalje u praksi..

Kad je praksa u pitanju, osim što možete da isprobate sve na svom licu, postoji još jedna zanimljiva opcija; lutke!

Da, postoje posebne lutke koje simuliraju glavu-lice na kojima možete isprobati različite proizvode i tehnike bez da se naljute na vas i kažu da su nezadovoljne.

Najbolji načlin je svakako pravo ljudsko lice pa predlažemo da zamolite mamu, sestru ili drugarice da vam budu pomoć u procesu učenja i vježbe.

Na samom početku dok čitate, učite i prikupljate informacije koristite neke proizvode koji su vam dostupni u lokalnim drogerijama jer ćete svakako, kroz dalji proces rada, učenja i usavršavanja mijenjati i paletu proizvoda koje koristite.

Iako se dosta toga može naučiti samostalno i kroz praksu ipak predlažemo da se raspitate i o obukama i edukacijama od strane profesionalaca i onih koji se tim poslom bave dugo.

Postoje šminkeri koji imaju svoje salone, centre, škole, akademije a neki su to čak doveli do tog nivoa da se smatraju i obrazovnom ustanovom.

Da, šminkanje je postalo nauka i u tom ne postoji nešto pogrešno – svaki posao koji se radi temeljno i u kom se svakodnevno uči, radi i napreduje treba da bude nagrađen i vrednovan.

Šminkanje je jako specifično ali tom poslu svakako ne treba olako pristupat, naprotiv.

Kao što smo već spomenuli, što više čitate, informišete, učite i vježbate tim ćete biti bolje i razvijati se u poslu.

Postoje manje i više poznati i dobri šminkeri koji se bave obukama, ono što svakako treba je da istražite šta je to što vam ličlno najvipe odgovara i u kom pravcu želite da se razvijate i bavite šminkanjem. Nije isto šminkati nekog za svaki dan i posebne prilike kao što su proslave i svečanosti i biti profesionalni šminker na televiziji, snimanjima i produkciji.

Pored navedenog, postoje šminkeri koji se bave potpunim transformacijama.

Ukoliko se odlučite da je šminkanje vaš poziv, evo nekoliko koraka koje možete pratiti:

INFORMIŠITE SE

Informišite se o pripremi koeže lica za šminkanje, tipovima i proizvodima. Naučite šta koji proizvod radi, koja mu je uloga, da li je sve potrebno svakom ili možete neke stvari i da preskočite.

POSMATRAJTE

Posmatrajte žene u svojoj okolini; izgled lica, način šminkanja, šta je dobro a šta loše – primjenite ono što ste naučile i na taj način.

kako postati profesionalni šminker?

Što više budete posmatrale, shvatićete koliko se svi mi razlikujemo pa tako da ni spušteni kapci ne izgledaju isto na nekom od 18, 25 i 40 godina kao i da neko sa 40 može imati bolju kožu i stanje lica nego devojka od 18 godina.

Posmatranjem drugih je takođe dio procesa učenja-

TEHNIKA

Pokušajte od samog početka razvijati svoju posebnu tehniku i stil šminkanja; vježbajte i istražujte šta je to što vam najbolje leži i šta radite dobro, bolje a šta možda i lošije. Razvijanje ličnog stila pa čak i u šminkanju je osnovni korak ukoliko zaista želite ozbiljno da se bavite poslom šminkera i da gradite brend.

POMOĆ PROFESIONALCA

Iako u ovom poslu najviše možete da naučite same i da se usavršavate kroz vježbu, ipak vam savjetujemo da se obratite profesionalcu koji uvijek može da vam kaže i pokaže više.

Birajte početničke kurseve, možda čak i one gdje će neko da vam pokaže kako sebe da našminkate jer svi griješe i možda tehnika koju upotrebljavate i nije najbolja ili jednostavno može biti bolja. Što iskusniji šminker, tim više informacija i trikova ima na raspolaganju tako da je plaćanje kursa ulaganje u budućnost, nikako protraćen novac.

VJEŽBA

Vježbajte, vježbajte, vježbajte.

Već smo vam dali prijedlog da to možete raditi na vlastitom licu, možete zamoliti poznanice ali isto tako možete koristiti umjetne modele. Danas je moguće pronaći realne plastične lutke čija struktura “kože” i oblika lica je toliko realno urađena da podsjeća na ljudsku.

KVALITETAN MATERIJAL

Iako sama šminka nije presudan faktor dobro odrađenog mejk apa i ako ste dovoljno vješti možete i sa prosječnim drogerijskim proizvodom napraviti čudo. Ali ukoliko zaista želite da napredujete, morate biti spremni i u ulaganje. Materijal ne podrazumijeva samo puder već i ostale alate koji se koriste u procesu šminkanja.

POVEŽITE SE

Povežite se sa kolegama iz branše, gledajte jedni na druge kao na inspiraciju a ne direktnu konkurenciju jer je i to dio procesa učenja i usavršavanja.

Organizujte druženja i jedni druge uputite, kritikujte i savjetujte.

Ukoliko se dovoljno posvetite, šminkanje zaista može da postane vaša nova karijera. Nikad nije kasno!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima