5.5 C
Sarajevo
Kako?Kako postati advokat – 5 uslova

Kako postati advokat – 5 uslova

Prije nego što saznate odgovore na pitanje kako postati advokat, znajte da je to vrlo odgovoran, stresan i ozbiljan posao koji zahtjeva mnoga odricanja i nosi sa sobom određene rizike na koje trebate biti spremni ukoliko se odlučite ući u taj svijet.

Uslovi da biste postali advokat

Zagovaranje je neovisna javna djelatnost čiji je glavni cilj pružanje pravne pomoći građanima. Da bi neko mogao postati advokat, potrebno je ispuniti sljedeće uvjete:

1) Trebali biste imati opštu zdravstvenu sposobnost

2) Završiti pravni fakultet i steći zvanje diplomiranog pravnika/ce

3) Nakon završetka fakulteta, neko vrijeme biste trebali raditi u pravnoj struci. Ovo vrijeme određeno je Zakonom o polaganju pravosudnog ispita i njegovo trajanje ovisi o vrsti pravnog posla koji kandidat obavlja.

4) Trebate položiti pravosudni ispit koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela. Pismeni dio ispita pokriva rješavanje praktičnih slučajeva iz oblasti krivičnog i građanskog prava, a usmeni dio ispita pokriva sljedeće ispite:

  • Ustavno pravo sa organizacijom pravde
  • Radno pravo
  • Upravno pravo
  • Građansko pravo
  • Krivično pravo
  • Trgovinsko pravo
  • Međunarodno privatno pravo

5) Potrebno je da kandidat koji ispunjava prethodne uslove bude prijavljen na lični zahtev advokata koji je član u Advokatskoj komori i položi zakletvu čiji tekst glasi: 

„Kunem se da ću dužnost advokata obavljati savjesno, da ću se pridržavati svog posla ustavom, zakonima i drugim propisima, statutom komore i Kodeksom profesionalne etike advokata, te da ću svojim postupcima i ponašanjem sačuvati ugled Advokatske komore.”

kako postati advokat
Kako postati advokat ?

Osobine potrebne za advokatski posao

Pored ispunjavanja formalnih zahtjeva, pravnik treba imati i niz osobina koja ga čine pogodnim za bavljenje advokaturom: iskrenost, profesionalnost, etičnost, humanost, visok nivo empatije za probleme svojih klijenata itd.

Neovlašteno pružanje pravne pomoći

Neovlašteno pružanje pravne pomoći, odnosno pružanje pravnih savjeta, sastavljanje podnesaka i zastupanje klijenata u sudskim, upravnim ili bilo kojim drugim postupcima uz naknadu, krivično je djelo prema zakonu.

5 1 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
spot_img