26.6 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiU jednoj od najizazovnijih godina JYSK BiH postigao rekordne rezultate

U jednoj od najizazovnijih godina JYSK BiH postigao rekordne rezultate

Uprkos pandemiji koronavirusa, JYSK BiH postigao porast EBIT-a i fantastične rezultate u finansijskoj godini 2019/2020.

Iako je za većinu maloprodaje 2020. godina bila izazovna, mnogi građani BiH odlučili su kupovati u skandinavskom trgovačkom lancu JYSK. Kako bi poboljšali kvalitet svakodnevnog života u svojim domovima, upustili su se u uređenja interijera, ali i eksterijera.

Odlukom nadležnih organa, zbog pandemije koronavirusa, sve JYSK BiH prodavnice u proljeće su bile zatvorene. To je predstavljalo velik izazov, kako finansijski tako i logistički, jer je JYSK u tom periodu zabilježio velik porast online narudžbi. Međutim, ponovnim otvaranjem i tokom ljeta kupci su se vratili u prodavnice.

jysk bih
JYSK bIh

Kao rezultat, JYSK BiH postigao je fantastične rezultate sa prometom od 56.605.983 BAM i EBIT-om od 8.084.584 BAM, što je povećanje prometa za 4,4 posto i EBIT-a za 22,3 posto, u odnosu na prethodnu finansijsku godinu.

 “Prije svega zahvalila bih se svim našim zaposlenima. Odradili su fantastičan posao uprkos izazovnim okolnostima i neizvjesnosti situacije. Prioritet nam je bio prije svega obezbijediti sigurnost našim kupcima i zaposlenima. Ali, ono što je u ovom trenutku najbitnije je pažljivo upravljanje raspoloživim resursima, jer treba gledati dugoročno i nastaviti rasti kroz ulaganje u preuređenja postojećih prodavnica kako bismo našim kupcima omogućili inspirativniji doživljaj kupovine, otvaranja novih prodavnica, te kontinuirano ulaganje u zaposlene u sklopu razvojnih programa”, izjavila je Vesna Kukić Lončarić, country manager za Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju.

Tokom prošle finansijske godine, najveći rast prodaje i pozitivni rezultati zabilježeni su na kategorijama namještaja, baštenskog namještaja te dekoracijama, što uz proizvode iz segmenta za spavanje čini okosnicu JYSK -ovog poslovanja. Ali, ono što je postalo još važnije za JYSK su napori kompanije da postane održivija.

PROČITAJTE:  Sabina Mujanović: Žene mogu učiniti svijet boljim u svakom pogledu

 “JYSK je uvijek bio usmjeren na odgovorno poslovanje. Tokom protekle finansijske godine preduzeli smo neke značajne korake, uključujući novi i održiviji dizajn ambalaže, definisali datum prelaska na drvo sa 100% FSC certifikatom, uveli niz dodatnih proizvoda izrađenih od recikliranih materijala i postali član BCI (Better cotton initiative). Međutim, puno je toga još pred nama”, kaže Vesna Kukić Lončarić.

Pozitivan rezultat JYSK-a BiH dio je uspješne JYSK priče na globalnom nivou, koji posluje u više od 2.900 prodavnica u 51 državi svijeta sa rekordnim rezultatom od od 4,1 milijarde EUR ukupnog prometa i zaradom od 489 miliona EUR prije oporezivanja.

JYSK je otvorio svoju prvu prodavnicu u Bosni i Hercegovini 2010. godine, a danas posluje sa 25 prodavnica te ima 172 zaposlenih.

Rezultat JYSK BiH za 2019/2020.

  • Promet: 56.605.983 BAM
  • U 2019/2020. u odnosu na finansijsku godinu ranije rast prometa za 4,4 %
  • EBIT: 8.084.584 BAM
  • U 2019/2020. u odnosu na finansijsku godinu ranije porast EBITa za 22,3 %.

O JYSK-u BiH

  • JYSK u BiH posluje od 2010.
  • Tokom 2019/2020. finansijske godine, JYSK je u BiH otvorio jednu novu prodavnicu

JYSK u BiH ima ukupno 25 prodavnica i 172 zaposlenih.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima