-1 C
Sarajevo
Naslovnica Poslovne vijesti Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun

Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun

Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun

U cilju podsticanja poreznih obveznika da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i izdaju fiskalni račun i podsticanja građana da traže račune oglasila se Porezna uprava, piše biznis portal poslovne.com

Porezna uprava FBiH obavještava javnost da će počevši od mjeseca septembra vršiti objavljivanje podataka o broju fiskalnih uređaja. Te i ukupnom evidentiranom prometu na području Federacije BiH.

Preko 84.000 fiskalnih uređaja u FBiH

Podaci će se objavljivati mjesečno i to svakog 5-og u mjesecu, za predhodni mjesec. To će doprinijeti transparentnijem izvještavanju na osnovu kojeg će se planirati efikasnije ekonomske aktivnosti u Federaciji BiH.

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 30.09.2020. godine na području Federacije BiH ima 84.874 fiskalnih uređaja.

Porezni obveznici koji poddlježu obavezi fiskalizacije su u septembru 2020 godine evidentirali ukupan promet u iznosu 3.578.257.130,63 KM. Podatke o evidentiranom prometu putem fiskalnih uređaja za mjesec septembar možete preuzeti na linku.

Poštovati Zakon

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun

Poštivanjem Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH porezni obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera.

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne u iznosu od 2.500,00 KM do 20.000,00 KM za pravna lica. Od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Te od 3.000,00 do 10.000,00 KM za poduzetnike.

Za svaku kupljenu robu tražiti račun

Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje zakona. Stoga poziva obveznike fiskalizacije da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima. Da svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun.

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun.

Podsjećaju da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna. Ona iznosi od 50,00 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija. Smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu.

Neizdavanje fiskalnih računa negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana.

Stoga pozivamo građane da sve slučajeve neizdavanja računa i drugih nezakonitih aktivnosti poreznih obveznika prijave Poreznoj upravi.

Prijave se mogu dostaviti putem:
• e-maila: [email protected] i [email protected],
• SMS poruke na broj: 061 724 610,
• besplatnog poziva na broj: 080 020 333 i
• pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun
Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun
16,985LikesLikes
21,020PretplatnikaPretplati se
Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun
Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun