8 C
Sarajevo

Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun

U cilju podsticanja poreznih obveznika da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i izdaju fiskalni račun i podsticanja građana da traže račune oglasila se Porezna uprava, piše biznis portal poslovne.com

Porezna uprava FBiH obavještava javnost da će počevši od mjeseca septembra vršiti objavljivanje podataka o broju fiskalnih uređaja. Te i ukupnom evidentiranom prometu na području Federacije BiH.

Preko 84.000 fiskalnih uređaja u FBiH

Podaci će se objavljivati mjesečno i to svakog 5-og u mjesecu, za predhodni mjesec. To će doprinijeti transparentnijem izvještavanju na osnovu kojeg će se planirati efikasnije ekonomske aktivnosti u Federaciji BiH.

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 30.09.2020. godine na području Federacije BiH ima 84.874 fiskalnih uređaja.

Porezni obveznici koji poddlježu obavezi fiskalizacije su u septembru 2020 godine evidentirali ukupan promet u iznosu 3.578.257.130,63 KM. Podatke o evidentiranom prometu putem fiskalnih uređaja za mjesec septembar možete preuzeti na linku.

Poštovati Zakon

Poštivanjem Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH porezni obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera.

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne u iznosu od 2.500,00 KM do 20.000,00 KM za pravna lica. Od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Te od 3.000,00 do 10.000,00 KM za poduzetnike.

Za svaku kupljenu robu tražiti račun

Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje zakona. Stoga poziva obveznike fiskalizacije da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima. Da svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun.

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun.

Podsjećaju da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna. Ona iznosi od 50,00 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija. Smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu.

Neizdavanje fiskalnih računa negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana.

Stoga pozivamo građane da sve slučajeve neizdavanja računa i drugih nezakonitih aktivnosti poreznih obveznika prijave Poreznoj upravi.

Prijave se mogu dostaviti putem:
• e-maila: [email protected] i [email protected],
• SMS poruke na broj: 061 724 610,
• besplatnog poziva na broj: 080 020 333 i
• pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

spot_img