PoslovnePoslovne vijestiInvesticijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali 5 novih biznisa u Zenici

Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali 5 novih biznisa u Zenici

Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, danas su u Zenici organizovali javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“. Na današnjem događaju, predstavljeno je 12 poslovnih ideja iz kreativne i tekstilne industrije, informacionih tehnologija, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti. Od 12 učesnika inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje, odabrano je 5 najboljih koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj njihovih poslovnih poduhvata, pišu poslovne.com

Investicijska fondacija Impakt Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske,  a koji je tokom 2018. i 2019. godine u saradnji sa 32 lokalne zajednice u BiH realizirao YEP  inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje 120 novih poslovnih poduhvata širom BiH, u 2020. godini nastavili su realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima, a u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Zenica u 2020. godini realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ u okviru kojeg je u protekla 2 mjeseca organizovana preduzetnička obuka fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

Kao rezultat obuke, grupa od 12 polaznika je razvila poslovne modele i planove i na današnjem događaju stručnoj komisiji predstavili detaljne prikaze svojih poslovnih prijedloga. Komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici Investicijske fondacije Impakt, Grada Zenica i JU Službe za zapošljavanje ZDK odabrala je 5 najboljih poslovnih ideja koji će u narednom periodu imati priliku aplicirati za bespovratnu finansjsku podršku u iznosu od 5000 KM te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj biznisa.

  AS Holding nastavlja sa inovacijama, Tako lako Vispak rižoto koje štedi vrijeme

“Raduje me što ispred sebe vidim mlade i kreativne ljude. Zenica se dugo vremena oslanjala na velike industrijske koncerne, Željezaru, RMK, Vatrostalnu. Nije bilo poduzetničkog duha. U Gradskoj upravi Zenice smo prije tri godine uspostavili Odsjek za lokalni ekonomski razvoj koji koordinira sa privrednicima, nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva u oblasti lokalnog i ekonomskog razvoja. U velikoj mjeri smo smanjili takse. Poduzimamo niz mjera kako bi olakšali početnicima u osnivanju biznisa, ali i postojećim privrednicima”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

„Investicijska fondacija Impakt Sarajevo u okviru projekta koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske ove godine nastavlja saradnju sa lokalnim zajednicama i drugim relevantnim akterima u svrhu osiguranja integralne podrške razvoju preduzetništva. Jedna od lokalnih zajednica sa kojom smo nastavili saradnju na realizaciji YEP inkubatora poslovnih ideja jeste i Grad Zenica, te smo danas imali priliku vidjeti prezentacije 12 preduzetnika sa područja ovog grada koji su u proteklih godinu dana pokrenuli ili tek namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis. Kriterij za odabir 5 najboljih bio je izvodljivost poslovne ideje, održivost poslovnog modela te svakako potencijal za dalji rast i razvoj ogledan, između ostalog, i u potencijalu za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranju dodatne vrijednosti. Sa ovih 5 preduzetnika potpisaćemo ugovore o dodjeli bespovratne finansijske podrške te omogućiti im korištenje stručne i mentorske podrške prilagođene njihovim potrebama“ izjavila je Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt.

Više informacija o provedenim aktivnostima i YEP Inkubatoru poslovnih ideja dostupno je na www.impakt.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima