20.5 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiInvesticijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali 5 novih biznisa u Zenici

Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali 5 novih biznisa u Zenici

Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, danas su u Zenici organizovali javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“. Na današnjem događaju, predstavljeno je 12 poslovnih ideja iz kreativne i tekstilne industrije, informacionih tehnologija, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti. Od 12 učesnika inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje, odabrano je 5 najboljih koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj njihovih poslovnih poduhvata, pišu poslovne.com

Investicijska fondacija Impakt Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske,  a koji je tokom 2018. i 2019. godine u saradnji sa 32 lokalne zajednice u BiH realizirao YEP  inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje 120 novih poslovnih poduhvata širom BiH, u 2020. godini nastavili su realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima, a u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Zenica u 2020. godini realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ u okviru kojeg je u protekla 2 mjeseca organizovana preduzetnička obuka fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

Kao rezultat obuke, grupa od 12 polaznika je razvila poslovne modele i planove i na današnjem događaju stručnoj komisiji predstavili detaljne prikaze svojih poslovnih prijedloga. Komisija, u čijem radu su učestvovali predstavnici Investicijske fondacije Impakt, Grada Zenica i JU Službe za zapošljavanje ZDK odabrala je 5 najboljih poslovnih ideja koji će u narednom periodu imati priliku aplicirati za bespovratnu finansjsku podršku u iznosu od 5000 KM te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj biznisa.

“Raduje me što ispred sebe vidim mlade i kreativne ljude. Zenica se dugo vremena oslanjala na velike industrijske koncerne, Željezaru, RMK, Vatrostalnu. Nije bilo poduzetničkog duha. U Gradskoj upravi Zenice smo prije tri godine uspostavili Odsjek za lokalni ekonomski razvoj koji koordinira sa privrednicima, nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva u oblasti lokalnog i ekonomskog razvoja. U velikoj mjeri smo smanjili takse. Poduzimamo niz mjera kako bi olakšali početnicima u osnivanju biznisa, ali i postojećim privrednicima”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

PROČITAJTE:  AS Holding nastavlja sa inovacijama, Tako lako Vispak rižoto koje štedi vrijeme

„Investicijska fondacija Impakt Sarajevo u okviru projekta koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske ove godine nastavlja saradnju sa lokalnim zajednicama i drugim relevantnim akterima u svrhu osiguranja integralne podrške razvoju preduzetništva. Jedna od lokalnih zajednica sa kojom smo nastavili saradnju na realizaciji YEP inkubatora poslovnih ideja jeste i Grad Zenica, te smo danas imali priliku vidjeti prezentacije 12 preduzetnika sa područja ovog grada koji su u proteklih godinu dana pokrenuli ili tek namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis. Kriterij za odabir 5 najboljih bio je izvodljivost poslovne ideje, održivost poslovnog modela te svakako potencijal za dalji rast i razvoj ogledan, između ostalog, i u potencijalu za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranju dodatne vrijednosti. Sa ovih 5 preduzetnika potpisaćemo ugovore o dodjeli bespovratne finansijske podrške te omogućiti im korištenje stručne i mentorske podrške prilagođene njihovim potrebama“ izjavila je Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt.

Više informacija o provedenim aktivnostima i YEP Inkubatoru poslovnih ideja dostupno je na www.impakt.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima