-5.1 C
Sarajevo
Biznis savjetiKoraci ka uspješnom reklamiranju na Instagramu (VIDEO)

Koraci ka uspješnom reklamiranju na Instagramu (VIDEO)

Reklamu za Instagram danas nije teško napraviti.

Kada su Kevin Systrom i Mike Krieger 2010. godine kreirali aplikaciju Instagram nisu ni mogli da slute koliki će uspjeh i popularnost njihova aplikacija dostići.

Instagram je originalno bio namjenjen samo za iOS sisteme, međutim u aprilu 2012. godine kreirana je i Android verzija, dok je verzija za Windows 10 objavljenja u oktobru 2016. godine.

Svoje mjesto u internetskom prostoru na Instagramu su pronašli većinom influenceri, blogeri, dok nešto kasnije ozbiljne firme počinju da uviđaju moć i snagu reklamiranja Instagrama.

Web stranica statista.com je predstavila podatke koji nam pokazuju koje su to najpopularnije društvene mreže trenutno u 2020. godini.

Lista je postavljena na ovaj način:

 Facebook
 YouTube
 WhatsApp
 Facebook Messanger
 WeChat
Instagram

Kao što možemo vidjeti Instagram se nalazi na šestom mjestu, međutim ako izdvojimo aplikacije koje su isključivo fokusirane na chat uslugu onda Instagram dostiže treće mjesto na ovoj listi sa brojem aktivnih korisnika koji iznosi 1 milijardu.

Instagram je od običnog mjesta za podjelu slika sa prijateljima i porodicom dostigao ulogu ogromnog marketinškog giganta u današnjem vremenu.

Šta treba uraditi kako bi naš brend izgledao što bolje?

Kada pogledamo statistički 63 % korisnika Instagrama su između dobi 18 i 34 godine, gdje je podjela između muške i ženske demografije relativno jednaka.

Dakle sadržaj treba da se plasira na mladalački način da se više fokusira na mlađu publiku kako bi ostvarili što više uspjeha.

Kreativnost je osnova svakog uspjeha, a ovo je posebno očito kada je riječ o Instagramu.

Potrebno je pratiti trendove. Konstantno proučavanje analitike nam daje dovoljno informacija šta je to u trendu i čak nam omogućava da pokušamo nadolazeće trendove predvidjeti.

Na osnovu trendova potrebno je kreirati fotografije i video zapise koji će stvoriti percepciju da se brend uklapa u trenutnu kulturu i na taj način ostvaruje uspjeh.

Dakle, kvalitetna tehnika zajedno sa profesionalnom opremom i kreativnim sadržajem je recept za uspjeh kada govorimo o Instagramu.

Koraci koji nas vode do uspješnog reklamiranja

instagram za reklamu
Koraci ka uspješnom reklamiranju na Instagramu (VIDEO) 3

Organizacija i jasan opis vašeg poslovanja su ključ kada je riječ o predstavljanju i reklamiranju vašeg proizvoda široj publici.

Dakle treba se fokusirati na tematiku vašeg proizvoda i na opis poslovanja koji vršite. Ne bi se trebao objavljivati sadržaj koji nema veze sa vašim proizvodom.

Treba se držati vlastite domene i fokusirati se na demografiju i na publiku koju zanima vaš proizvod.

Također, kao što smo rekli Instagram je aplikacija koje je relativno usmjerena mlađoj publici, dakle sadržaj treba biti predstavljen na dosta vedar i atraktivan način.

Treba se kloniti tmurnih efekata, dosadne i negativne tematike, generalno fokus treba biti prema pozitivi i pozitivnim temama.

Instagram nudi opciju promocije koja predstavlja plaćeno oglašavanje.

Na osnovu količine novca koji ste uložili u ovu vrstu oglašavanja, Instagram vaš proizvod plasira specifično osobama koje vi želite, demografiji kojoj vi želite i u zemlje koje vi želite.

Uz pravilan način korištenja plaćena promocije je idealan način za promovisanje kampanje određenog proizvoda ili usluge, zato što na vaš profil dovodi nove posjetitenje koji su već zainteresovani za vaš proizvod.

Koraci ka uspješnom reklamiranju na Instagramu (VIDEO)
Koraci ka uspješnom reklamiranju na Instagramu (VIDEO) 4

Kako do ideja za fotografiju i video zapis

Do ideja možemo doći na razne način. Prvi i najjednostavniji način bi bio da se fokusiramo na na vlastiti proizvod i da kreiramo adekvatne fotografije upravo za taj proizvod.

Druga opcija bi bila da se unajmi influencer. U svojoj definiciji influenceri su osobe koje su uspješno stekle popularnost na društvenim mrežavam i samim tim imaju relativno veliki broj publike koja ih prati, odnosno oni imaju veliki broj publike na koji utiču.

Na osnovu svojih iskustava oni imaju tačne i precizne ideje kako da određeni proizvod promovišu i učine ga što prezentnijim za širu publiku.

Iako influenceri predstavljaju određeni trošak iz razloga što njihove usluge nisu besplatne, oni ipak predstavljaju sigurno rješenje za naš problem reklamiranja i kreiranja ideje za naš Instagram račun.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima