PoslovneMediji i MarketingImplementacija novog carinskog portala

Implementacija novog carinskog portala

Uprava za indirektno oporezivanje od danas pruža mogućnost korištenja novog carinskog portala svim carinskim i poreznim obveznicima i građanima u Bosni Hercegovini.

Novi carinski portal će putem interneta biti dostupan za eksterne korisnike na adresi https://e-carina.uino.gov.ba:4444.

Eksterni korisnici kao što su fizička lica, te carinski i porezni obveznici će biti u mogućnosti da putem portala pristupaju onlajn Carinskoj tarifi BiH koja je preuzeta iz carinskog informacionog podsistema (ASYCUDA WORLD), sa informacijama o carinskim stopama iz carinske tarife.

Na ovakav način eksterni korisnici novog carinskog portala moći će za svaku odabranu tarifnu oznaku da koriste kalkulator dažbina koji je informativnog karaktera i daje približan obračun uvoznih dažbina za odabranu tarifnu oznaku, te prikazuje i dokumente koja je potrebno priložiti prilikom carinjenja odabrane vrste robe robe. Pretraživanje onlajn carinske tarife moći će se vršiti  prema tarifnim oznakama ali i na osnovu teksta odnosno opisa vrste robe iz carinske tarife.

Na carinskom portalu eksterni korisnici, koji imaju mogućnost da pristupaju carinskom informacionom podsistemu, u okviru modula „E-learning“ moći će da pregledaju tehnička uputstva o načinu korištenja carinskog informacionog podsistema, te da u okviru najnovijih vijesti saznaju najnovije informacije o podsistemu. Grupa za nacionalni Help Desk objavljivat će i podatke o implementaciji novih modula, te vijesti o planiranoj i neplaniranoj nedostupnosti carinskog informacionog podsistema.

Interni korisnici novog carinskog portala (službenici UIO), portal će prvenstveno koristiti radi generiranja izvještaja iz  carinskog informacionog podsistema, te će se elektronskim putem moći podnositi zahtjevi za korisničke pristupe aplikacijama informacionog sistema Uprave za indirektno oporezivanje.

Novi carinski portal će se nadograđivati u skladu sa potrebama internih i eksternih korisnika, tehničkih unaprjeđenja i automatizacije određenih poslovnih procesa. Za sva dodatna pitanja, svim poreznim i carinskim obveznicima, te građanima BiH, na raspolaganju stoje službenici Help Desk-a UIO (telefonski brojevi su: 051/335-145, 051/335-218, 051/335-223, 051/335-264) .

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima