13 C
Sarajevo

GOTAXI – Studenti osmislili IoT rješenje koje olakšava korištenje taksi usluga

GOTAXI – Polaznici četrnaeste LANACO ljetne stručne prakse, pod mentorstvom zaposlenih u toj kompaniji, danas su u prostorijama LANACO Tehnološkog centra u Banjoj Luci prezentirali IoT rješenje pod nazivom “GoTaxi”, piše biznis portal poslovne.com

Deset studenata tehničkih fakulteta iz zemlje i regiona u periodu od četiri sedmice radili su na IoT rješenju.

Zahvaljujući tom mobilnom i web rješenju, znatno se olakšava vođenje evidencije taksi službi, omogućava jednostavnije korištenje taksi usluga, a donose se i brojni benefiti široj društvenoj zajednici.

  • Kada se mladi ljudi, sa strasti prema aktuelnim i savremenim tehnologijama spoje, oni stvaraju nevjerovatna rješenja. Veoma je važno mentorstvo, transfer znanja i stvaranje timskog rada na početku profesionalne karijere svakog mladog čovjeka – istakao je jedan od mentora ovogodišnje ljetne stručne prakse, Momčilo Amović.
GOTAXI - Studenti osmislili IoT rješenje koje olakšava korištenje taksi usluga
GOTAXI - Studenti osmislili IoT rješenje koje olakšava korištenje taksi usluga 3

Jedan od polaznika ovogodišnje LANACO ljetne prakse je i Matija Votipka, student četvrte godine Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina.

  • Najveći razlog zbog kog sam se prijavio na ovu praksu je rad na realnoj aplikaciji koja će se koristiti u budućnosti. Mali broj IT kompanija na praksi zapravo radi na aplikaciji koja će imati svrhu i koja će rješavati realne problem. Ovo iskustvo je za mene od ogromnog značaja, pošto smo radili na popularnim tehnologijama koje su u ekspanziji i koje će se u budućnosti još više koristiti – poručio je Votipka.

LANACO organizovanjem stručnih praksi i stipendiranjem studenata tehničkih fakulteta, podržava mlade ljude da uz pomoć mentora rade na izradi inovativnih rješenja.

GOTAXI - Studenti osmislili IoT rješenje koje olakšava korištenje taksi usluga
GOTAXI - Studenti osmislili IoT rješenje koje olakšava korištenje taksi usluga 4

Koordinator ovogodišnje stručne prakse Teodora Vujasin ističe da zahvaljujući toj praksi studenti za vrijeme školovanja postaju dio svijeta visoke tehnologije i imaju jasnu viziju šta znači raditi u IT sektoru.

  • Na pripremi programa za studente se intenzivno radi tokom cijele godine, te cjelokupan proces obuhvata kreiranje sadržaja prakse, oglašavanje i selekciju najadekvatnijih kandidata, te samu pripremu mentora i praktikanata za kreiranje aplikacije – poručila je Vujasin.

Prezentaciju “GoTaxi” rješenja, prisustvom su podržali i predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, kao i predstavnici akademske zajednice.

Imate biznis vijest i želite da je objavite? Poslovne vijesti objavljujemo besplatno na platformi poslovne.com. Javite nam se!

spot_img