-9.1 C
Sarajevo
Poslovne vijestiEU4Business /4,2 miliona eura za 34 razvojna projekta u izvozno-orijentiranim sektorima u...

EU4Business /4,2 miliona eura za 34 razvojna projekta u izvozno-orijentiranim sektorima u BiH

EU4Business je danas najavio početak provođenja 34 razvojna projekta, usmjerena ka podršci izvozno-orijentisanim sektorima u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekata je 4,2 miliona eura, a njihova provedba će doprinijeti povećanju izvoza te zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Kroz ova 34 projekta, podršku će dobiti više od 300 poduzeća iz oblasti metalo-prerađivačke i mašinske industrije, prerade drveta i sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT), a sredstva će biti uložena u inovacije i novu opremu te digitalizaciju poslovanja. Računajući i vlastita ulaganja realizatora, ukupna vrijednost projekata iznosi 7,1 milion eura.

„Evropska unija kroz EU4Business nastavlja sa podrškom bosansko-hercegovačkoj prerađivačkoj industriji. Pandemija Covid-19 je povećala interesovanje malih i srednjih poduzeća za digitalnu transformaciju, a Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Predstojeća podrška EU u iznosu od približno 30 miliona eura dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za povećanje izdržljivosti malih i srednjih poduzeća na posljedice krize. Evropska unija ostaje uz bosansko-hercegovačke privrednike u ovim izazovnim vremenima“, istaknuo je Richard Máša, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Dr. Brigitte Heuel-Rolf, GIZ direktorica za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, izjavila je: „Ulaganja u digitalizaciju omogućavaju malim i srednjim poduzećima da postanu konkurentnija i povećaju izvoz. Pored toga, podrška Evropske unije i vlade SR Njemačke putem EU4Business projekta će sačuvati radna mjesta i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje obrazovanih mladih ljudi “.
34 projekta su izabrana u skladu sa kriterijima dva javna poziva koje je EU4Business objavio u 2019. godini:

  • partnerstva u izvozno-orijentisanim sektorima i
  • poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća.

Više detalja o samim projektima i korisnicima možete naći na EU4Business interaktivnoj mapi: https://eu4business.ba/en/interactive-map-export-oriented-sectors/

EU4Business je projekat Evropske unije čiji je cilj jačanje kapaciteta BiH za ekonomski rast i zapošljavanje poticanjem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milion eura. Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business dio je Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH vlade SR Njemačke.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima