PoslovnePoslovne vijestiDirektor turističke agencije Santours Dolovac Samer / Korona vs BiH ekonomija

Direktor turističke agencije Santours Dolovac Samer / Korona vs BiH ekonomija

Ekonomski problemi kao prioritet postepeno preuzimaju primat bez obzira na trajanje pandemije korona

Nedavne najave pojedinih država EU o ublažavanju restriktivnih mjera u nadolazećem periodu kroz vraćanje u normalne kolosjeke funkcionisanja niza djelatnosti, nam govori da ekonomski problemi kao prioritet postepeno preuzimaju primat bez obzira na trajanje pandemije korona virusa u tim zemljama.

Piše: Samer Dolovac

Zvuči možda hazarderski i preuranjeno u ovim globalnim okolnostima.

Jednostavno, činjenica je da šokovi na ekonomiju država nose daleko veće i nesagledive negativne posljedice izazvane uticajem korona virusa nego što se u prvim momentima to i predviđalo.

Uticaj na zdravstveni bilten građana prouzorkovan pandemijom npr. u Austriji i Češkoj u odnosu na Italiju i Španiju je daleko povoljniji zbog pravovremeno uvedenih mjera i njene dosljedne primjene, odnosno nije nastao kolaps zdravstvenih sistema tih zemalja.

Naravno, zdravstvene mjere se i dalje nastavljaju i predviđaju u nekoj labavijoj formi čime jeste građanstvo tih država na daljnjem ispitu zajedno sa svojim zdravstvenim sistemom, ali negativni uticaj i daljnje projekcije na ekonomiju polako pretežu tas vage i zato nedavne najave nisu tek tako rečene.

U jednu ruku te države ulaze, možda i u veći rizik po zdravlje građanstva, ali posljedice od sve izražajnijeg pada BDP-a tj. ulaska u recesiju i daljnjeg značajnog povečanja armije nezaposlenih radnika je dovoljan alarm da se upuste u taj izazov.

Svi nastoje da spase svoj ekonomski prostor, ali te zemlje u EU prednjače da to postepeno izvedu prirodnim putem, a to je stavljenjem u funkciju normalnog poslovanja niza djelatnosti u tražnji ravnoteže između zdravstvenih i ekonomskih problema izazvanih korona virusom.

Bosni i Hecegovini su početni koraci državne amortizacije šokova na našu ekonomiju nakon općenito dobre reakcije u pravovremenoj i dosljednoj građanskoj primjeni uvedenih zdravstvenih mjera (izuzimajući izuzetke) što je potvrdila i pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali podmukli negativni uticaj na ekonomiju nas već dovodi do velikih problema.

Naravno, zdravstvene mjere i dalje su primarni fokus i na tom ispitu se ne smije pasti, ali raznolike palete ekonomskih mjera promtno trebaju biti u primjeni te se kao i sa zdravstvenim mjerama trebaju dosljedno primjenjivati.

Jedna od tih mjera gdje smo na prvom ispitu svi mi, BiH građani, i to pod imperativnom je kupovina i korištenje naših BiH proizvoda i usluga.

direktor turističke agencije santours dolovac samer / korona vs bih ekonomija

Dakle, potrošnja u našem BiH ekonomskom prostoru ne smije stati i to sa pametnom i promišljenom potrošnjom svake marke u našu ekonomiju !

S tom mjerom se direktno čuvaju radna mjesta u realnom sektoru i daje šansa ekonomskom opstanku velikog broja naših pojedinačnih proizvođača i davaoca usluga kao fizičkih lica, obrta i preduzeća, odnosno u konačnici građana.

Državni stimulansi koordinirano, također trebaju da budu usmjereni na podršku potrošnji, zatim zaposlenicima, poslodavcima i direktno građanima. Bitna je optimizacija štednje i potrošnje, zatim razlikovanje bitnog i prioritetnog od manje bitnog ili nebitnog u neminovnim procesima rebalansa budžeta svih nivoa BiH vlasti i javnih preduzeća, te njeno isto tako pod imperativom racionalno i efikasno trošenje.

Naravno, vraćam se na početak, uz osvrt sa procjenama budućeg postepenog uvođenja normalnog poslovanja niza djelatnosti kojima su sada vezane ruke u radu kao prirodni put oporavka naše ekonomije.

Siguran sam da mi građani BiH nećemo pasti na ispitima koji su pred nama.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima