PoslovnePoslovne vijestiDiasporainvest.ba platforma / Uvezano više od 1.200 profesionalaca i kompanija

Diasporainvest.ba platforma / Uvezano više od 1.200 profesionalaca i kompanija

Diasporainvest.ba platforma – informativna podrška potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore

Online Diasporainvest.ba platforma, pokrenuta u sklopu USAID Projekta „Diaspora Invest“ radi pružanja informativne podrške potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore, zabilježila je 1.200 registracija profesionalaca, kompanija i organizacija civilnog društva koje se žele povezati kroz ovu online svjetsku mapu dijaspore.

Emina Zahirović-Pintarić iz „Restarta“, partnerske organizacije projekta „Diaspora Invest“, navela je da trendovi upućuju da su veliki štampani i online mediji pokrenuli posebne rubrike koje se tiču dijaspore, te da se sve više naglasak stavlja na ekonomski potencijal i direktna dijasporska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

  • Putem Diasporainvest.ba platforme registrovano je 1.200 korisnika, od čega veliku većinu čine profesionalci zainteresovani za saradnju sa dijasporom, kompanije koje tragaju za partnerima i investitorima te organizacije koje se žele uključiti u aktivnosti posvećene ekonomskom razvoju BiH – pojasnila je Zahirović-Pintarić.
diasporainvest.ba platforma
Diasporainvest.ba platforma

Iz projekta ističu da više od 80 uspješnih priča o pojedincima-investitorima iz dijaspore i uspješnim primjerima kompanija pokazuje da ta ulaganja donose veliki uspjeh. Na Diasporainvest.ba platforma poseban značaj daju adekvatnom informiranju potencijalnih ulagača.

  • Platforma nudi informacije o koracima ka registraciji kompanija, daje jasan uvid u poreski sistem, resurse, računovodstvene standarde, infrastrukturu i pregled relevantnih podataka za svakoga ko želi istražiti BiH kao poslovnu destinaciju – dodaju iz Diasporainvest.ba.

Razgovori sa uspješnim članovima i članicama bh. dijaspore također plijene pažnju. Nedavni intervjui sa Namikom Hrleom, Aidom Kamišilić-Latifić i Sanelom Babićem zabilježili su veliki interes čitaoca u zemlji i svijetu.

  • Naša platforma je otvorena, te su svi podaci slobodni za dalju distribuciju. Želimo biti resurs domaćim medijima i novinarima koji istražuju priče o dijaspori. Na tom putu, već smo imali niz uspješnih primjera saradnje sa medijskim kućama. Danas, nešto više od tri godine od pokretanja platforme, možemo kazati da dijasporska ulaganja više nisu tema koja se posmatra iz ugla ‘potencijala’, već iz ugla konkretnih priča, stvarnih ljudi i ostvarenih poslovnih ideja. Nadamo se da je tome svoj doprinos dalo i izvještavanje putem platforme Diasporainvest – saopćeno je iz tog projekta.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima