PoslovnePoslovne vijestiBogate zemlje masovno kupuju vakcine, dok siromašne ostaju praznih ruku

Bogate zemlje masovno kupuju vakcine, dok siromašne ostaju praznih ruku

Bogate zemlje kao što su SAD ili Velika Britanija stavljaju sebe na vrh reda zemalja koje će dobiti vakcinu i stručnjaci poručuju da je jednostavno shvatiti zašto će oni dobiti prvi vakcinu.

Velika  Britanija je ubrzo uvidjela da SAD kupuje masovno vakcine te su se što brže bolje priključili ovom trendu. Međutim činjenica da su SAD, Kanada, Velika Britanija pa i Europska Unija platile unaprijed kako bi dobile vakcinu, one su platile duplo ili čak troduplo kako bi imali čak i višak vakcina.

bogate zemlje masovno kupuju vakcine, dok siromašne ostaju praznih ruku

Skupljanje vakcina na jedno ili dva ogromna mjesto može donijeti katastrofalne posljedice za ostatak stanovništva na zemlji. S obzirom da možemo imati situaciju da se vakcine krenu distribuirati cijelim svijetom i zaustavimo širenje korone virusa. Međutim situacija nije uvijek onakva kakva se čini, te će realnost biti da će siromašne zemlje morati čekati par godina kako bi vakcinisali cijelo stanovništo i na taj način napokon se izborili sa korona virusom.

Mnogo toga je u igri

Veoma opreznu igru igraju svjetske sile. Medicinska logistika je svima sada prioritet, a pogotovo na tržištu gdje je potražnja velika, a nabavka veoma mala. Mnogi političari pronalaze razne metode nabavke vakcina kako bi zaradili nove bodove i na taj način ojačali svoju poziciju.

Međutim Peoples Vaccine Alliance, kolaboracija raznih zdravstvenih grupacija širom svijeta upozorava da ako se ne dogode drastične promjene gotovo 70 siromašnih zemalja neće moći da vakcinišu ni 10 % ukupnog stanovništva naredne godine.

COVAX se suprostavio

„Bogate zemlje kao što su SAD i VB stavljaju sebe na vrh liste zemalja kojima su potrebne vakcine i veoma je očito i kako su dospjeli na prvo mjesto“ govori Philip Clarke profesor zdravstvene ekonomije na Univerzitetu Oxfordu. Također dodaje „Vidljiv je jasan propust snažnih internacionalnih institucija i organizacija koje nemaju dovoljno novca kako bi se suprostavile ovom problemu“.

Upravo COVAX organizacija koju vodi WHO cilja da zaustavi ovaj problem u korijenu. Naime potvrdili su prikupljanje od 2 milijarde dolara koje će distribuirati na veliki broj zemalja i internacionalnih organizacija i žele da obezbijede 1 milijardu vakcina za siromašne zemlje naredne godine.

bogate zemlje

Tvrde kako je ovaj problem zanemaren upravo zbog toga što su mnoge zemlje odbile da podrže ovaj plan. Nikako nisu mogli da pronađu adekvatnu podršku. Iako su ostvarili još mnogo uspjeha COVAX – u je i dalje potrebno 4. 3 milijarde dolara kako bi plan bio spreman za realizaciju. Upravo zbog ogromne količine koja je potrebna mnogi su stručnjaci skeptični da li uopšte COVAX može pronaći potreban novac.

COVAX čak pokušava da podigne svijet putem društvenih mreža kako bi šira javnost stavila pritisak na ovakvu politiku koja očito favoritizira samo bogate.

COVAX je uspio da obezbijedi 700 miliona vakcina, što je ogroman uspjeh, međutim kada pogledamo da su bogate zemlje kupile skoro 4 milijarde vakcina onda ovaj početni broj i nije toliko impresivan. Zbog novca COVAX mora naručivati vakcine od AstraZenece i Univerziteta Oxford kako bi se borili protiv bogatih zemalja. Još jedan razlog za brigu je taj da za razliku od Pfizer vakcina, ove vakcine nisu još odobrene.

Čak i alternative kao što su Sanofi i GlaxoSmithKline se nisu pokazale kao riješenje zbog toga što nisu davale nikakav učinak na starije i zbog toga su odgođenje za kraj 2021. godine. Trenutno su u konstatnim pregovrima sa Pfizer – BioNTech, ali ove vakcine su kao što smo spmenuli previše skupe za COVAX i ukoliko ne pronađe odgovarajuća sredstva šanse za male zemlje su sve manje i manje.

Također ovo i nije prvi put da je WHO „iznenađen“ postupcima bogatih zemalja, one jednostavno štite svoj interes. Mnogo osoba je predviđalo da će situacija biti dosta slična svinjskoj gripi. Naime 2009. godine vakcine za svinjsku gripu su također masovno kupovale bogate zemlje, te su siromašne zemlje ostale prepuštene same sebi. Danas ponovo možemo vidjeti isti scenarij, čak sa istim glumcima samo je na COVAX – u da li može spriječiti ovaj ogroman problem.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima