PoslovnePoslovne vijestiBH Telecom podržao rad Udruženja 'Budi mi drug' iz Ilijaša

BH Telecom podržao rad Udruženja ‘Budi mi drug’ iz Ilijaša

Kompanija BH Telecom ove godine je dodijelila dva miliona KM donacija zdravstvenim ustanovama i pravnim subjektima na području cijele Bosne i Hercegovine.

Jedan od dobitnika ovogodišnje donacije je Udruženje “Budi mi drug” iz Ilijaša, koje je s radom počelo 2007. godine. Cilj ovog udruženja jeste pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, saopćeno je iz BH Telecoma.

Broj članova je između 60 i 65, a korisnici su djeca i mladi različitog uzrasta, kao i različitih zdravstvenih poteškoća.

  • Naši korisnici su osobe s Down sindromom, cerebralnom paralizom kao i lakšom i težom mentalnom retardacijom. Obzirom na zdravstvene probleme, većinu slobodnog vremena provode u svojim domovima, nemaju doticaja s okolinom i svim što ona nudi. Stoga su upravo radionice i aktivnosti koje priređuje Udruženje ‘Budi mi drug’ veoma značajne za njih – ističe predsjednica Udruženja Meliha Mešetović.

BH Telecom je Udruženju “Budi mi drug” dodijelio donaciju za realizaciju projekta simboličnog naziva “Svijet oko mene” koji se sastoji od tri faze. Kako ističu iz Udruženja, projekt je urađen istraživački, gdje se ustanovilo kako je u Ilijašu registrovano 66 mladih s poteškoćama u razvoju, a analizom su ustanovljeni i njihovi problemi, poput nedovoljne uključenosti u kulturne, sportske i zabavne sadržaje, ali svakako i potrebe mladih s poteškoćama u razvoju. Na ovaj način detektovana je i nedovoljna informisanost društva o ovoj kategoriji stanovništva. Projektom “Svijet oko mene” nastoji se promjeniti takvo stanje, a prva faza projekta bila je nabavka neophodne opreme.

  • Udruženje ima računar star preko petnaest godina i zaista je bilo nemoguće realizovati bilo kakve aktivnosti koje bi uključivale prikaz videomaterijala, fotografija i slično. Tako da smo unutar projekta uspjeli osigurati i laptop i fotoaparat kako bi mogli sve aktivnosti koje se tiču ovog, ali i svih budućih projekata, snimiti i predstaviti javnosti – rekla je Elma Glamoč, koordinatorica projekta “Svijet oko mene”.

Druga faza projekta jeste edukacija mladih za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, pri čemu su ilijaški srednjoškolci iskazali veliku zainteresovanost za rad u Udruženju. Treću fazu projekta čine radionice s djecom kroz koje će djeca na najbolji način upoznati svijet oko sebe, te posjetiti mjesta koja nisu u prilici posjetiti samostalno.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima