PoslovnePoslovne vijestiBBI banka i Vlada Kantona Sarajevo/ 42,5 miliona KM za privrednike u...

BBI banka i Vlada Kantona Sarajevo/ 42,5 miliona KM za privrednike u Kantonu Sarajevo

BBI banka i Vlada Kantona Sarajevo su danas potpisali važan sporazum za privrednike u Kantonu Sarajevo.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Vlade Kantona Sarajevo, dobiju finansiranja po stopi od nula posto.

Za realizaciju Ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu 42,5 miliona KM, dok je za subvenciju profitne marže resorno ministarstvo obezbijedilo iznos od milion i 640 hiljada KM.

bbi banka i vlada kantona sarajevo/ 42,5 miliona km za privrednike u kantonu sarajevo
BBI banka i Vlada Kantona Sarajevo/ 42,5 miliona KM za privrednike u Kantonu Sarajevo

Ovakve linije BBI banka upostavila je i sa drugim kantonima i općinama u BiH i predstavljaju dobar model javno-privatnog partnerstva.

“BBI je na osnovu javnog poziva bankama izabrana kao najpovoljniji ponuđač i raduje me da smo u mogućnosti nastaviti pružati neophodnu podršku privredi kroz ovaj model javno-privatnog partnerstva. Mnogo puta do sada smo isticali i dokazali kako je naše strateško opredjeljenje podrška privredi BiH, posebno kroz razvoj malih i srednjih preduzeća. Oni su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije. Mi u BBI smo sretni da ćemo implementacijom ovog projekta kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija”, naglasio je Bukvić.

bbi banka i vlada kantona sarajevo/ 42,5 miliona km za privrednike u kantonu sarajevo
BBI banka i Vlada Kantona Sarajevo

Ovom prilikom, ministar Halebić je istakao kako se Vlada Kantona Sarajevo opredijelila za dvije vrste mjera s ciljem ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

„Jednim dijelom implementirana su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Nastavak realizacije tih sredstava očekujemo naredne sedmice, jer je na dnevnom redu sjednice Skupštine tačka o izmjenama i dopune zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. To će omogućiti u potpunosti implementaciju preostalih sredstava MMF“, obrazložio je ministar Halebić.

Po njegovim riječima, u dosadašnjem periodu osiguran su sredstva za sufinansiranje 46 hiljada plata iz 11.300 malih i srednjih preduzeća koji su zasigurno osjetili podršku, zbog činjenice da su im zbog pandemije umanjeni prihodi.

bbi banka i vlada kantona sarajevo/ 42,5 miliona km za privrednike u kantonu sarajevo
BBI banka i Vlada Kantona Sarajevo

„Druga mjera se odnosi na razvoj privrede, odnosno omogućavanje sufinansiranja troškova poslovanja preduzećima koja se javljaju u oblasti obezbjeđivanja finansijskog kapitala koji je neophodan za njihovo poslovanje“, objasnio je ministar Halebić.

Dodao je kako se na ovaj način u saradnji sa BBI bankom dopunjava podrška privrednim subjektima, jer se radi o potencijalno značajnom iznosu kreditnih sredstava, dok će sufinansiranje kamatnih stopa ići iz budžetskih sredstava. BBI banka je pobijedila na tenderu koji je raspisala Vlada KS.

bbi banka i vlada kantona sarajevo/ 42,5 miliona km za privrednike u kantonu sarajevo
BBI banka i Vlada Kantona Sarajevo

Javni poziv privrednicima će biti objavljen do kraja novembra u sredstvima javnog informisanja, kao i na web stranicama BBI banke i Kantona Sarajevo, a sve dodatne informacije zainteresovani privrednici mogu potražiti u svim poslovnicama BBI banke u Kantonu Sarajevo.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima