PoslovnePoslovne vijestiAMFI: Mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede

AMFI: Mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede

U organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI održan je webinar o temi Oktobar – mjesec mikrofinansiranja

U radu webinara učestvovao je veliki broj predstavnika mikrokreditnog sektora u BiH, regulatora, nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.

„Digitalizacija je jedan od ključnih ciljeva razvoja mikrokreditnog sektora u BiH, ali naša zemlja zaostaje u ovom segmentu te je upućen poziv nadležnim insititucijama da kreiraju i unaprijede zakonske i podzakonske akte koji utiču na digitalne procese. Konkretno, implementacijom elektronskog potpisa i digitalnom identifikacijom finansijski sektor u BiH bi unaprijedio, proširio i pojeftinio svoje usluge“, istaknula je Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI

Apel državnim organima

Sa webinara je upućen apel državnim organima da u svoje programe uključe ogroman neiskorišteni potencijal mikrokreditnog sektora, koji može biti partner državi u rješavanju jednog od gorućih problema društva kroz samozapošljavanje. Istaknuto je da mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede od posljedica pandemije COVID-19.

amfi: mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede
AMFI: Mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede

Mali poduzetnici i poljoprivrednici čine okosnicu privrede naše zemlje, a u najvećoj mjeri su klijenti mikrokreditnog sektora.

Na webinaru je istaknuto da je i u ovom teškom periodu pandemije COVID-19, mikrokreditni sektor pokazao visoki nivo odgovornosti i profesionalizma, jer su gotovo sve mikrokreditne organizacije klijentima omogućile pristup širokoj paleti kvalitetnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.

Predstavnik IFC, Mirzet Ribić, član ekspertnog tima projekta “Mikrofinansije u BiH” kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke govorio je o potrebi zaštite potrošača, kao najranjivije populacije u BiH te u cilju što bržeg oporavka privrede pozvao sve učesnike da u okviru svojih nadležnosti poduzmu potrebne mjere u zaštiti istih.

Irfan Nurkanović je u ime ABC TECH Group predstavio digitalnu transformaciju uz video demonstraciju „Digital onboarding“ kreditnog procesa te govorio o izazovima u njenoj primjeni u okviru bosanskohercegovačke regulative.

Održani webinari predstavljaju veliko finale niza aktivnosti koje su Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI i njegove članice proveli tokom oktobra – mjeseca mikrofinansiranja.

AMFI i članice mikrokreditnog sektora učestvovale su u ovogodišnjoj online Europe Microfinance Network konferenciji s ciljem fokusiranja na konkretne mjere oporavka mikrokreditnog sektora.

Obilježen je i Evropski dan mikrofinansiranja pod motom „Prebroditi oluju“, s ciljem podizanja svijesti o doprinosu mikrofinansiranja u borbi protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Sedmu godinu zaredom u saradnji sa MFC je provedena kampanja Borrow Wisly – Mudro do kredita, koja ima za cilj finansijsko educiranje klijenata.“

U toku Oktobra – mjeseca mikrofinansiranja uz podršku IFC realizirana je brošura “Odgovorno zaduživanje” sa ciljem povećanje finansijske pismenosti.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima