PoslovneBiznis savjeti11 država koje nude jednake mogućnosti za žene u biznisu

11 država koje nude jednake mogućnosti za žene u biznisu

Uprkos brojnim borbama za ravnopravnost polova u poslovnom svijetu, stanje se nije značajno promijenilo.

Plaće nisu iste muškarcima i ženama  u mnogim dijelovima svijeta i to ne zbog nedostatka  sposobnosti. Još uvijek vlada uvjerenje da su muškarci dominantni i da stvari bolje funkcionišu pod njihovim nadzorom.

Statistika pokazuje da je broj žena koje ostvaruju vrhunske rezultate sve veći u svijetu. Činjenica je da je ženama teško doći do pozicije koju zaslužuju zahvaljujući svojim sposobnostima, ali ipak je moguće.

U nastavku Vam donosimo kratki pregled na 11 država u kojima je najveća stopa žena na rukovodećim položajima, a ujedno ovo su i države koje su najpogodnije za razvoj ženskog poduzetništva.

11. Kraljevina Butan (27% žena na rukovodećim položajima)

U Kraljevini Butan žene još uvijek pokušavaju dobiti jednaka prava u svim sverama društva, no došlo je do značajnog razvoja u njihovom sudjelovanju u biznisu. Postoje mnoge kompanije koje drže žene, a cilj im je jačanje pozicije žena u Butanu.  

10. Makedonija (27% žena na rukovodećim položajima)

Balkanski rezultati su pokazali da Makedonija ima najviše žena na rukovodećim pozicijama. Jedna od žena koja je vrijedna spomena je i  Irena Chaushevska, CEO Newmana Business Accelerator. Njena kompanija igra važnu ulogu u promjeni poduzetničke scene u Makedoniji, jer pruža podršku talentima i podržava inicijative žena poduzetnica. Mnoge druge Makedonske kompanije sada nude i brigu o djeci, jer se počelo gledati na zaposlene žene i njihove postignute rezultate. Uspostvaljanje angažmana oko djece zaposlenih majki pokazuje da je kompanijama stalo da zadrže radnice i da im obezbijede napredovanje u poslovnom svijetu. Iako se čine napori da se stanje poboljša, žene nisu uvijek dobro tretirane u Makedoniji jer muškarci krše njihova lična prava.

9. Moldavija (27% žena na rukovodećim položajima)

Vlada Moldavije priznaje važnost žena u ekonomskom razvoju zemlje. Mnoge žene su dokazale svoje sposobnosti na radnom mjestu, a poslodavci su to prepoznali i omogućili im napredak što u konačnici osigurava i bolju poziciju kompanija.  Među uspješnim ženama poduzetnicama Moldavije je  gospođa Silvia Radu iz Union Fenosa Moldavije i gospođa Liudmila Climoc izkompanije  Orange Moldavije. S druge strane još uvijek nedostaje poticaja za žensko poduzetništvo kako bi ostvarile svoje potencijale.

8. Namibija (27% žena na rukovodećim položajima)

U Namibiji, Standard Banka ima žene na mnogim rukovodećim pozicijama. Tu su i brojne druge kompanije poput Mergence gdje su na poziciji menadžera žene. Dugo vremena su žena u ovom području bile diskriminirane i na marginama bez prava na bilo kakvo odlučivanje. Danas je stanje značajno bolje i 27 % žena je na rukovodećim pozicijama, što je impresivno.  Jedne od najznačajnijih poslovnih žena Namibije su Marta Namundjebo-Tilahun, Theo Namases i Sara Naanda.

7. Madagaskar (28% žena na rukovodećim položajima)

Jedan od najvećih otoka na svijetu dugo je živio u izolaciji od ostatka svijeta. Madagaskar je sada u fazi razvoja, a žene zauzimaju 28 %  vodećih funkcija u poslovnom svijetu. Brojni problemi sa kojima su se suočavali uspješno su prevaziđeni zahvaljujući sposobnosti žena. Inicijativa koja podržava žene poduzetnice na Madagaskaru jeste Program (YWLP).

6. Kirgistan (29% žena na rukovodećim položajima)

Kirgistan koji je smješten  u srednjoj Aziji jedan je od rijetkih koji tretira gotovo jednako žene i muškarce na radnom mjestu. Žene su u Kirgistanu na  visokim pozicijama kako u politici na pozicijama ministara tako i u biznisu na pozicijama šefova i menadžera. Vlada Kirgistana radi na jačanju pozicije žene u poslovnom svijetu kako bi se omogućio ekonomski razvoj države. Jedna od znaćajnih žena u Kirgistanu je Olga Vidisheva, direktorica e-commerce platforme Shoptiques.

5. Mijanmar (30% žena na rukovodećim položajima)

U Mijanmaru je 30 % zastupljenost žena na visokim pozicijama. Neke od najboljih ženskih menadžera u Mijanmaru su: Ma Pho Phyu Of Myanmar Real Estate Deals, Luu Luu of Rich Gens, Nang Kalyar Win of Asia Fame Media Group, Phyu Phyu Tin of Monsoon Restaurant, and Su Su Tin of Annam Myanmar Company. 

4. Latvija (32% žena na rukovodećim položajima)

U Latviji, ima više žena poduzetnica nego u ostatku Europe. Za žene koje žele da izgrade svoju karijeru, Latvija je  najpovoljnija zemlja. U Latviji možete vidjeti žene na visokim pozicijama. Kompanije u Latviji neće zamijeniti ženu radnicu koja je uzela porodiljski dopust u trajanju od jedne godine.

3. Gruzija (32% žena na rukovodećim položajima)

Mala zemlja koja se nalazi na raskrižju Azije i Europe predstavlja nadu za žene poduzetnice širom svijeta. Kako bi se poboljšao položaj žena i  osigurala ekonomska nezavisnost države,  vlada i civilno društvo su poduzeli korake. Gruzijska vlada je proglasila 2015. godinu kao “Godina žena“.  S druge strane iako je udio žena  32 % u biznisu, njihovo sudjelovanje u politici je vrlo nisko.

2. Bjelorusija (33% žena na rukovodećim položajima)

U 2000. godini je uspostavljena Deklaracija Millennium u Bjelorusiji kako bi se utklonila diskriminatorska praksa na radnom mjestu. Ekonomsko osnaživanje Bjelorusija je započela sa direktnim učešćem žena u biznisu. Od 2000. godine do danas udio žena na rukovodećim pozicijama je 33 %, zahvaljujući čemu je Bjelorusija na drugom mjestu po stopi zastupljenosti žena na poziciji menadžera. Interesantan je podatak i da je 60 % žena  vlasnik vlastite kompanije. U Bjelorusiji  se sada najveći fokus stavlja da se ne odvajaju žene i muškarci u određenim sektorima i da se omogući fleksibilnost prema zaposlenim ženama koje imaju svoju djecu.

1. Mongolija (36% žena na rukovodećim položajima)

Ko bi mogao i zamislit da mala nacija koja se tradicionalno povezuje sa  nomadskim stočarstvom ima najveću razinu zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama.  Postotak od 36, pozicionira ovu državu na broj jedan zemalja koje su najpogodnije za razvoj ženskog poduzetništva. Bitno je istaći da od 1921. godine traju borbe žena kako bi omogućile ravnopravan položaj sa muškarcima u Mongoliji. Prema nedavnom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, narod Mongolije pruža najveću podršku zaposlenim ženama u Aziji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima